«Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θα δοθεί εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Δεν ξέρω. Θα ακούσουμε σήμερα τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμα ένα ανοιχτό θέμα». 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. «Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας, λέγοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να προχωρήσουν όσο πιο πολύ γίνεται, έως το τέλος του έτους.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αν και σε γενικές γραμμές είναι σε καλό δρόμο» ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Ίσως χρειαστεί να επιμηκύνουμε το πρόγραμμα, είναι κάτι πουτο έχουμε ξανακάνει άλλωστε» τόνισε ο Βόλφγκαν Σόιμπλε, ενώ σημείωσε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων,  Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί σήμερα. 

«Δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά ελπίζω να υπάρξουν βήματα προόδου» τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος προσερχόμενος στο Εurogroup. 

Παράλληλα, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι η Κομισιόν εύχεται να υπάρξει συμφωνία. «Θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η Κομισιόν κατευθύνει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό» επεσήμανε.