Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να φανεί εάν το... «μισό βηματάκι» της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα, το οποίο και αναγνώρισε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά και τα «βήματα» που, πάντοτε κατά τον υπουργό, έκανε η τρόικα θα αποδειχθούν αρκετά για το... καλό σενάριο: την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας εντός των προσεχών λίγων εβδομάδων και, πάντως, πριν την προεδρική εκλογή. 

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε, χθες, από τη Βουλή ότι μεγάλα περιθώρια υποχωρήσεων από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν. 

«Μας ζήτησαν εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά μέτρα και απαντήσαμε όχι» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, αποδίδοντας στην τρόικα την εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Δεχθήκαμε κάποιες προτάσεις τους, κυρίως μεταρρυθμιστικές, και κάποια που αντέχει η οικονομία (ΦΠΑ σε ξενοδοχεία) «αλλά μέχρις εκεί», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η διαφωνία έχει μικρύνει πολύ αλλά δεν έχει μηδενιστεί». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση (παράταση του μνημονίου) την οποία και απέδωσε σε τεχνικούς λόγους, κυρίως στην αδυναμία των ξένων κοινοβουλίων να εγκρίνουν εγκαίρως τη νέα συμφωνία. 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα δώσει το παρόν έχοντας ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος στοχεύει μετά από 10ετίες σε μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεν προβλέπει δημοσιονομικό κενό. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι αυτό το δημοσιονομικό κενό – για το οποίο επιμένει η τρόικα – υπάρχει, τουλάχιστον σύμφωνα με το e-mail που η ίδια η κυβέρνηση απέστειλε προς την τρόικα. 

Η Αθήνα έχει ήδη λάβει μέτρα κατευνασμού των πιστωτών, που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που ψηφιστηκε χθες, όπως η ρύθμιση για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όπως και άλλα, διοικητικής φύσης, όπως η πρόβλεψη για προκαταβολικό έλεγχο των μεγαλοοφειλετών – επιχειρήσεων που θα επιδιώξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. 

Ως προς τη μάχη του Eurogroup, που θα κρίνει το πλαίσιο και το χρόνο εντός του οποίου η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην κρίσιμη προεδρική εκλογή για το διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια, οι επιδιώξεις είναι τρεις: 

  • Επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, το ταχύτερο δυνατόν ώστε να μην χαθεί το ορόσημο της νέας σύσκεψης του Eurogroup, στις 15 Δεκεμβρίου, και παράλληλα η έγκριση της όποιας συμφωνίας, για παράταση εν προκειμένω, από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης 
  • Παράταση «τεχνικού χαρακτήρα» για το μνημόνιο, διάρκειας ιδανικά ενός μήνα. Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας και, συνεπώς, κρίνει ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνους, που πάντως και δύσκολα θα γίνει αποδεκτός από τους βουλευτές. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι εταίροι της χώρας δεν πείθονται ότι ο ένας μήνας θα αρκέσει ενώ η πολιτική αστάθεια στη χώρα και το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής τους ωθεί στην ασφαλή επιλογή της 6μηνης ή ακόμη μεγαλύτερης παράτασης 
  • Έγκριση της πιστοληπτικής γραμμής από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ώστε η δικομματική να έχει, τουλάχιστον, ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα ότι πέτυχε το βασικό της στόχο, που δεν ήταν άλλος από το τέλος του μνημονίου και την μετάβαση της Ελλάδας σε μία νέα σελίδα 

Ο κ. Σαμαράς, φέρεται να, προχώρησε σε σειρά επαφών με ομολόγους του ενώ σε ανοικτή γραμμή είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με στόχο την απεμπλοκή. Άπαντες μοιάζουν να ζητούν ένα ακόμη βήμα από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πέρα από την επιμονή σε δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. το 2015 ζητά και μέτρα για το 2016-2017, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για πρόσθετο «μαξιλάρι» μέτρων για το 2015 που θα δοθεί σε μία προσπάθεια άμεσης συμφωνίας. Όπως, πάντως, διαμηνύεται και από τις Βρυξέλλες, η απόσταση σε πολλά πεδία παραμένει ενώ προκειμένου να δοθεί η παράταση τους ενός μήνα μόνον (και όχι των έξι μηνών) υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τα βρει με την τρόικα και να ψηφίσει τα όποια μέτρα πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων.