Στις εγκαταστάσεις του Συμμαχικού Αρχηγείου Ανάπτυξης Δύναμης ( NRDC-GR) στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε , ο ελληνοαμερικανός διοικητής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM) αντιστράτηγος John Nicholson, συνοδευόμενος από ομάδα επιτελών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει η άσκηση ο «Γόρδιος Δεσμός». Συγκεκριμένα επισκέφτηκε στο στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ» στη συμπρωτεύουσα , όπου τον υποδέχτηκε εκεί ο διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Στη συνέχεια ο αμερικανός Διοικητής του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, επισκέφθηκε τα στρατόπεδα «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο και «ΛΕΒΑΝΤΗ» στη Σίνδο, όπου είναι αναπτυγμένο το Στρατηγείο του NRDC-GR για τη διεξαγωγή της άσκησης «GORDIAN KNOT – 14». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την αποστολή και τις δυνατότητες του NRDC-GR καθώς και για τη διεξαγωγή της άσκησης. Στο πλαίσιο της εν λόγω άσκησης το Στρατηγείο θα υποστεί αξιολόγηση από Εθνική Ομάδα Αξιολόγησης για την πιστοποίησή του ως Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας. Επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σταδιακή προετοιμασία του Στρατηγείου ενόψει της αξιολόγησης επιχειρησιακής ετοιμότητας (CREVAL) από Ομάδα Αξιολόγησης του ΝΑΤΟ το 2015.

Να σημειωθεί ότι από τις 30 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει από NRDC-GR η άσκηση «Γόρδιος Δεσμός 2014» με τη συμμετοχή σχεδόν 1.300 ατόμων, με στόχο να ελεγχθεί η ικανότητα του να συντονίσει σχηματισμούς και μονάδες για την ύπαρξη μίας συλλογική άμυνας, σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον με την συμμετοχή του προσωπικού από 15 χώρες (!) του ΝΑΤΟ.

Επιμέρους υπάρχουν και άλλες ασκήσεις «TRIDENT LANCE 14 (TRLE 14) και GOKT-14. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης που θα υπάρξει αξιολόγηση και η τελική έκθεση θα παραδοθεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού που θα επαναβεβαιώσει ή όχι την επίτευξη της κατάστασης των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας Αρχηγείο NRDC-ΕΛΛΑΔΑ .

Μιλώντας προχτές ο διοικητής της LANDCOM αντιστράτηγος Ιωάννης Νίκολσον κατά την επίσκεψή του δήλωσε ότι: «η γενική μου εντύπωση είναι εξαιρετική, το NRDC-GRC είναι πολύ καλά προετοιμασμένο για αυτή την άσκηση. Αναφερόμενος στο προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών πρόσθεσε «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητές τους».

Γ. Κοκ.