«Η κυβέρνηση ζητάει στην ουσία από την τρόικα μια περίοδο χάριτος ώστε τα νέα επώδυνα μέτρα να μην ανακοινωθούν τώρα» δηλώνει ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Όπως σημειώνει «στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστούν κάποιοι βουλευτές να ψηφίσουν την παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης μέσα από την προεδρική εκλογή και συνεπώς τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Ο προϋπολογισμός δείχνει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα με μια προσπάθεια ενός φερετζέ, δηλ. να κρυφτούν τα μέτρα που πρόκειται να 'ρθουν την αμέσως προσεχή περίοδο. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα από κάθε άποψη», ενώ εκτιμά ότι είναι αδύνατο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα υποστηρίξουν το κυβερνητικό στρατόπεδο και τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. «Θα πρέπει το γρηγορότερο, γιατί αυτό είναι υπέρ της ομαλότητας, αλλά και της εξομάλυνσης του κλίματος, του ξεκαθαρίσματος των πραγμάτων, να υπάρξει συμφωνία για προσφυγή στις κάλπες» σημειώνει.

Ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η τεχνητή παράταση του μνημονίου είναι ένας νεολογισμός, ο οποίος προσπαθεί να συγκαλύψει τα πράγματα... Όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου τόσο περισσότερο θα διατηρείται η πολιτική της λιτότητας. Αν η κυβέρνηση αυτή μείνει μέχρι το 2016, θα έχουμε μέχρι τότε μνημόνια», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μαγικό ραβδί. Δεν είναι ο σούπερμαν. Οι κοινωνικές αλλαγές, η αλλαγή πορείας δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή και την παρέμβαση του λαού. Εντούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό πρόγραμμα. Αυτό είναι που υποσχόμαστε, δεν είναι η επαναφορά των πάντων στο επίπεδο του 2008, αλλά τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και πρώτα από όλα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

  • Κύριε Μηλιέ, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από μερίδα του διεθνούς Τύπου θεωρείται ανεφάρμοστος, καθώς δεν έχει την έγκριση της τρόικας.

Είναι ένας προϋπολογισμός που για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα συνοδευτεί από πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα αλλά και στην καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών. Όπως επίσης λέτε, μερίδα του διεθνούς Τύπου αναφέρει ότι ζητούνται και άλλα μέτρα. Εγώ θα έλεγα ότι έχουν συμφωνηθεί ήδη κι άλλα μέτρα με την τρόικα τα οποία για λόγους επικοινωνιακούς η κυβέρνηση τα μεταφέρει μετά την προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση ζητάει στην ουσία από την τρόικα μια περίοδο χάριτος ώστε τα μέτρα να μην ανακοινωθούν τώρα προκειμένου να πειστούν κάποιοι βουλευτές να ψηφίσουν την παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης μέσα από την προεδρική εκλογή και συνεπώς τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Άρα ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα από κάθε άποψη. Η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχει αυτή τη βίαιη αναδιανομή πλούτου υπέρ μιας μικρής ολιγαρχίας.

  • Ο χαρακτήρας και η διάρκεια της παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν σήμερα στο Eurogroup. Η κυβέρνηση επιδιώκει τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες, αλλά η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ- επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας. Που βλέπετε να οδηγείται η υπόθεση;

Τεχνητή παράταση του μνημονίου είναι ένας νεολογισμός, ο οποίος προσπαθεί να συγκαλύψει τα πράγματα. Το μνημόνιο δεν είναι μια τεχνική, είναι μια συγκεκριμένη πολιτική, είναι η λιτότητα, είναι η προσπάθεια να σταθεροποιηθούν τα πράγματα μέσα από υφαρπαγή των όρων ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Άρα πρόκειται για συμφωνία παράτασης του μνημονίου έτσι κι αλλιώς. Άρα αν υπάρχει κάποια διαφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτή έγκειται μόνο στον χρόνο. Η ουσία είναι όμως ότι όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου τόσο περισσότερο διατηρείται αυτή η πολιτική. Αν η κυβέρνηση αυτή μείνει μέχρι το 2016, θα έχουμε μέχρι τότε μνημόνια, δηλαδή περικοπές και την απαίτηση να έχουμε υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους, αφαιρώντας πολύ σημαντικούς πόρους από την ελληνική οικονομία, το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη.

  • Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, o κ. Πολ Tόμσεν του ΔΝΤ, που ας σημειωθεί θα μετάσχει σήμερα στο Eurogrouρ, εκτιμά ότι τα περί τεχνικής παράτασης λίγων εβδομάδων «είναι πολιτικά παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης για να παίρνει αναβολές και να μην εφαρμόζει τα μέτρα». Επιτρέψτε μου να πω ότι η φρασεολογία αυτή θυμίζει ..ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως τελικά η τρόικα δεν θέλει να κλείσει συμφωνία με την παρούσα κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες;

Ο κ. Τόμσεν με αυτή τη δήλωση, ίσως και το ΔΝΤ και όλη η τρόικα, δεν έχουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ακριβώς αντίθετη. Συμφωνεί μόνο σε ένα σημείο ότι πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κ. Τόμσεν θέλει την παράταση του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας, θέλει να δεσμευτεί η χώρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει και στον κ. Τόμσεν και την κυβέρνηση ότι δεν παραπλανάται ο ελληνικός λαός με λέξεις όπως «τεχνητή» η «προσωρινή» παράταση του μνημονίου. Είναι θέμα δημοκρατικής τάξης πλέον να αποφασίσει ο λαός πάνω σε αυτή την τόσο κρίσιμη πολιτική. Βρισκόμαστε σήμερα ως κοινωνία σε ένα οριακό σημείο, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή και αυτό πρέπει να μπει στην κρίση του λαού.

  • Για να μπει στην κρίση του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μην υπάρξουν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε όμως χθες αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό το νούμερο. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε ουσιαστικά να υποχρεώσετε τον κ. Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές;

Ο Προϋπολογισμός δείχνει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα με μια προσπάθεια ενός φερετζέ, δηλ. να κρυφτούν τα μέτρα που πρόκειται να 'ρθουν την αμέσως προσεχή περίοδο. Όταν αυτός ο Προϋπολογισμός, αυτή η πολιτική συγκεντρώνει 155 ψήφους, είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε, αν δεν συμβαίνουν άλλα περίεργα πράγματα, ότι θα υπάρξουν 180 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν για την παράταση αυτής της πολιτικής, ενώ την καταψηφίζουν όταν έρχεται με την πιο καθαρή μορφή της, τον Προϋπολογισμό. Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αδύνατο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα υποστηρίξουν το κυβερνητικό στρατόπεδο και τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Θα πρέπει το γρηγορότερο, γιατί αυτό είναι υπέρ της ομαλότητας, αλλά και της εξομάλυνσης του κλίματος, του ξεκαθαρίσματος των πραγμάτων, να υπάρξει συμφωνία για προσφυγή στις κάλπες.

  • Αν είναι όπως τα λέτε, το αργότερο ως τον Μάρτιο, αρχές - μέσα, να έχουμε εκλογές. Το ερώτημα που βάζει ο απλός κόσμος είναι αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά ένα μαγικό ραβδί για να αντιστρέψει τα πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μαγικό ραβδί. Δεν είναι ο σούπερμαν. Οι κοινωνικές αλλαγές, η αλλαγή πορείας δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή και την παρέμβαση του λαού. Εντούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει θέσει ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας με τον πιο καθαρό τρόπο στη φετινή ΔΕΘ. Έχει πει ότι αυτό είναι το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα, ότι είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτά που θέλουμε. Περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση της οικονομίας με την απαλλαγή της από το βραχνά του ιδιωτικού χρέους, μέσα από κάποιες διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσει η μικρή και η μεσαία επιχείρηση να δουλέψει, να κινηθεί, να πέσει χρήμα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η ανάκτηση της εργασίας. Δηλ. να αποκτήσει ο εργαζόμενος ξανά δικαιώματα και ένα κατώτατο επίπεδο, διότι η αλλαγή προς τα πάνω των εισοδημάτων αρχίζει από το χαμηλότερο επίπεδο, σταθεροποιεί την αγορά εργασίας, δημιουργεί κάποια ζήτηση. Αυτό είναι που υποσχόμαστε, δεν είναι η επαναφορά των πάντων στο επίπεδο του 2008, αλλά τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και πρώτα από όλα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι καθήκον μιας κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για την κοινωνική πλειοψηφία να τα κάνει αυτά.

  • Και όλα αυτά εξαρτώνται από το χρέος της χώρας. Το Σάββατο στο Σινέ Κεραμεικός διοργανώνετε μια ημερίδα με θέμα την προοδευτική πρόταση για το ζήτημα του Χρέους στην ευρωζώνη.   

Αυτά όλα συνδέονται με το χρέος διότι η συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση προϋποθέτει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, δηλ. έσοδα πάνω από τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, που αυτοί οι τεράστιοι πόροι θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν γίνει πάνω από 100 αναδιαρθρώσεις χρέους στις περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, είναι διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και ρήτρα ανάπτυξης σημαίνει ότι δεν θα έχουμε εξυπηρέτηση του χρέους, πληρωμή τόκων και χρεολυσίων τις χρονιές που οι ρυθμοί μεγέθυνσης θα είναι χαμηλότεροι από τα υφιστάμενα επιτόκια. Διότι αυτό ανακυκλώνει το πρόγραμμα συνεχώς και κάνει το χρέος να λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός για την προώθηση της λιτότητας. Εμείς ως επιστημονική ομάδα, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Γιάννης Μηλιός και Σπύρος Λαπατσιόρας, επεκτείνουμε αυτή την πρόταση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας που έχουν πρόβλημα, αλλά και της Γερμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, όλων των χωρών της ευρωζώνης. Παρουσιάζουμε μια πρόταση πώς έξω από το πλαίσιο της λιτότητας με ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική λύση ώστε να τελειώσουμε με την λιτότητα. Μια προοδευτική λύση για το θέμα του χρέους της ευρωζώνης, απολύτως εφικτή. Σε αυτή την ημερίδα θα παραστούν και θα μιλήσουν τρεις ευρωβουλευτές από ισπανικό κίνημα PODEMOS και από το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), που θα σχολιάσουν αυτή την πρόταση και θα συζητήσουν με το κοινό.