Παρέμβαση για το θέμα της Κύπρου και τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έκανε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

Η πρώην υπουργός τόνισε ότι τόσο ο πλους των τουρκικών πλοίων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου όσο και η αγγελία προς ναυτιλομένους, που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας πλήρους μέλους της ΕΕ» και κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού.  

 

Ανατυλικά η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Θέλω να σας εκφράσω την βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με τις πρόσφατες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας στο ότι τουρκικά πλοία πλέουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ενώ συγχρόνως, μέσω αγγελίας προς ναυτιλομένους, που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία εξασφάλισε περιοχές για έρευνα. Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε την μεταφορά μιας εξέδρας μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Όλες αυτές οι ενέργειες παραβαίνουν το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα την σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο τώρα είναι και μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι κάνει κινήσεις οι οποίες δεν ευνοούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβαδίζουν απόλυτα με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, ενός πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.

Βλέποντας την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, όλοι οι παίκτες καλούνται να εργαστούν για την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής. Γι’ αυτό τον λόγο όλοι πρέπει να σεβαστούν τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου. Αυτές οι δράσεις δεν συμβαδίζουν με την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».