Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα και γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ωστόσο, κρίθηκε απαράιτητο να δοθεί παράταση του προγράμματος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς όπως σημειώνουν δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος για ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Αυτό  σημαίνει ότι και τα χρήματα της δόσης θα αποδεσμευθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Στο τραπέζι πλέον η πιστοληπτική γραμμή

«Το Eurogroup θα δει ευνοϊκά ένα αίτημα για τεχνική παράταση δύο μηνών του ελληνικού προγράμματος δήλωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι η πρόοδος δεν είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τα τέλη του 2014.

Όπως είπε, «η τρόικα μας ενημέρωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος από τη συνάντηση του Νοεμβρίου και ζητήσαμε να ετοιμάσει μια τεκμηριωμένη αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι η πιστοληπτική γραμμή (ECCL) θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ».  

Σημείωσε επίσης ότι ο ένας μήνας παράτασης, που ζητούσε η ελληνική πλευρά, ήταν λίγος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την επάνοδο των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επικεντρωθούν στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγές, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL). Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην  ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη που παρουσιάζουν βελτίωση, αντανακλούν τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις οποίες προχώρησαν οι Έλληνες πολίτες και ελληνικές αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την επιστροφή στης Ελλάδας σε βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και για τη  δημιουργία θέσεων απασχόληση. 
 
Καλωσορίζουμε, επίσης, την  πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015 μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1, 8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.
 
Ως εκ τούτου το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή τεχνικής παράτασης δύο μηνών του σημερινού προγράμματος. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα της τρόικας να προετοιμάσουν μια έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τρέχον πρόγραμμα και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να ενημερώσει τα κράτη-μέλη προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση του σημερινού προγράμματος ως το τέλος του έτους. 
 
Παράλληλα ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως θα ήταν συνετό να υπάρξει παράταση των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τον Φεβρουάριο του 2015. Το Eurogroup εξετάζει θετικά αυτή την παράταση. Εφόσον υπάρξει η σχετική αίτηση από την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους. 
 
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.  Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν  κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την εκπλήρωση όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
 
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης διάκεινται θετικά στη χορήγηση προς την Ελλάδα μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης εάν η Ελλάδα το ζητήσει και υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκκρεμούν στον πλαίσιο της σημερινής αξιολόγησης».