Στην προσφορά του Γιάννη Μπανιά στην συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση των των εφημερίδων «Αυγή» και «Εποχή», στη μνήμη του ιστορικού στελέχους της αριστεράς ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο Γιάννης Μπανιάς ήταν γέννημα θρέμμα του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και είχε ζυμωθεί στους δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες που σφράγισαν την δεκαετία του 60.

Και στη συνέχεια στην αντιδικτατορική δράση για την οποία εξορίστηκε στην Λέρο, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε πως «σε όλη του την αγωνιστική πορεία είχε το βλέμμα πάντα προσανατολισμένο στα νέα κοινωνικά κινήματα, στους αγώνες για ζωή και αξιοπρέπεια, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, για την ειρήνη».

Η σκέψη του, πρόσθεσε, ήταν πάντα σταθερή και συνεπής, αλλά απαλλαγμένη από κάθε είδους δογματισμό , διέθετε δηλαδή σκέψη που εμπότιζε την αριστερά και την σοσιαλιστική ιδέα με τις αξίες της κριτικής σκέψης, της δημοκρατίας και πρώτα και κύρια της ενότητας.

Ουσιαστική ήταν σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η συνεισφορά του Γιάννη Μπανιά στην ενότητα της αριστεράς στην οποία αφιέρωσε με απόλυτη προσήλωση, το σύνολο της πολιτικής του δράσης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, είπε , έβαλε την σφραγίδα του στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και η σφραγίδα αυτή, το αποτύπωμά του, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν.

Ο κ Τσίπρας υπογράμμισε το κενό που έχει αφήσει ο Γιάννης Μπανιάς, σημειώνοντας την προσφορά που θα είχε στην σημερινή δύσκολη συγκυρία. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πιο δύσκολα, πιο σύνθετα διλήμματα καθώς όσο πλησιάζει την μεγάλη ανατροπή, τόσο θα έρχεται αντιμέτωπος με νέα στοιχήματα. Σήμερα ο στόχος είναι η εκλογική νίκη. Αύριο θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση για την απεμπλοκή της χώρας από την πολιτική της λιτότητας.