Για απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει ουσιαστικά ημερομηνία εκλογών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη για την ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για αναμενόμενη απόφαση υπό την πίεση των εξελίξεων και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν ήταν μια αυτονόητη κίνηση, ενώ σημειώνουν ότι «το 155 είναι μακριά από τον πολυπόθητο αριθμό των 180». 

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία βρισκόταν και αμέσως συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευτεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών.

Δεν θα τα καταφέρουν. 

Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.