Επιστροφή στα δύσκολα για την κυβέρνηση με το πρόγραμμα της μεταπασχαλινής περιόδου να είναι βαρύ…
Επί τάπητος τίθενται οι κρίσιμες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας των 26 δισ ευρώ και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων να κατευθύνονται προς την οριστικοποίηση τους.

Ειδικότερα όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ, αναλυτικά θα παρουσιασθούν σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη ΔΕΗ συναντούν αντιδράσεις των συνδικαλιστών που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα καζάνι που βράζει είναι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία εμμένει αρνητικά στις ιδιωτικοποιήσεις και κάνει λόγο ολοένα και πιο ηχηρά για αναδιάρθρωση.

Ο «τσάρος της οικονομίας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να εξειδικεύσει τα πρόσθετα μέτρα ανάμεσα στα οποία η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ κ.ά.

Αύριο Τρίτη του Πάσχα, θα δοθούν από τη Eurostat στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2010 από το ύψος του οποίου - σε σχέση και με την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο -  θα προσδιορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011, που υπολογίζεται περί τα 3 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Μαϊου στην Αθήνα φθάνουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίοι θα εξετάσουν τα βήματα προόδου της χώρας λίγο πριν την καταβολή της επόμενης δόσης, τον Ιούνιο, ύψους 12 δισ ευρώ, από το δάνειο των 110 δισ ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 και 24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.