Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Έντονη αντιπαράθεση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είχαν ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης στην εκπομπή του Star στον Ενικό».

«H πολιτική αβεβαιότητα έχει να κάνει με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα. Αν βγάλουμε την αβεβαιότητα θα υπάρξει σαφέστερο τοπίο. Είναι συνδεδεμένη η επίσπευση των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής με την απόφαση του Eurogroup» δήλωσε ο κ. Βορίδης.

«Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν το πολιτικό αδιέξοδο. Ότι λύση είναι οι εκλογές. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Το μήνυμα είναι σαφές: Αναγνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι το πολιτικό αδιέξοδο. Δεν θα διαπραγματευθούμε τέτοια μέτρα, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και τα αναμμένα κάρβουνα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το Eurogroup αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο. Δίδεται μία παράταση δύο μηνών που καλύπτει χρηματοδοτικά, χωρίς όρους, την περίοδο για να αρθεί η πολιτική αστάθεια. «Το έργο αποδίδει καρπούς, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στν Ε.Ε.» τόνισε. Οι δυσμενείς προβλέψεις τρόικας και ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν, επισήμανε. Ακούω για μέτρα. Εκείνο που πρέπει να αρθεί είναι η αβεβαιότητα. Η πολιτική αβεβαιότητα κοστίζει».

«Το Μνημόνιο έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά, η κυβέρνηση μεταφέρει στο δίμηνο συμφωνημένα μέτρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστούν αυτά. Πρέπει να ψηφιστούν όλα τα μέτρα, λέει η απόφαση του Eurogroup, το ΔΝΤ μένει ως το 2016. Έχουμε σαφές μήνυμα από την πλευτά της τρόικας ότι το Μνημόνιο τείνει να εξελιχθεί σε μία μόνιμη κατάσταση. Πλησιάζει η ώρα που πρέπει να γίνει η ρήξη με αυτή τη φιλοσοφία» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σταθάκης σχολίασε ότι «θα μας εκλέξουν για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα» σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η δέσμευση που έχετε κάνει για παραγωγή των πλεονασμάτων δεν ισχύει. Χρειάζεται απομείωση του χρέους».

«To mail είναι συμφωνία; Υπάρχουν κείμενα εργασίας τα οποία ανταλλάσσονται και τροποποιούνται. Το Μνημόνιο τέλειωσε με βούλα Eurogroup» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν θέλουμε προληπτική γραμμή στήριξης, θα βγούμε μόνοι στις αγορές» ανέφερε, λέγοντας ότι δεν θα αντιδράσουν οι αγορές εάν υπάρχει βιώσιμο χρέος, έξοδος από το μνημόνιο και βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και πολιτική σταθερότητας» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης. Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Εξαρτάται σε ποιον τα χρωστάς είπε για ενδεχόμενο «πάγωμα». 

«Θα κερδίσουν αυτοί που θα φέρουν ξανά τη χώρα στην εποπτεία; Η δημοσκόπηση δεν είναι κάλπη» σχολίασε ακόμα ο Μάκης Βορίδης για το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό κίνδυνο.

Κόντρα για τον Ρωμανό

Για τον Νίκο Ρωμανό ο κ. Βορίδης είπε ότι «λαμβάνεται από τους θεράποντες ιατρούς ό,τι απαιτείται για την προστασία της υγείας του. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να νομοθετεί καθ ' υπαγόρευση ενός κρατουμένου. Απεφάνθησαν οι δικαστές» και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με το καθεστώς των αδειών.

«Εφαρμόστε το βραχιολάκι κύριε Βορίδη. Δείξτε λίγη κατανόηση» είπε ο κ. Σταθάκης τονίζοντας ότι οι κρατούμενοι έχουν ίσα δικαιώματα και όχι ανάλογα με το αδίκημα που έχουν διαπράξει.

Η δύσκολη... συναίνεση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπληρώνει τον συνταγματικό του ρόλο με την στάση του στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ» είπε ο κ. Βορίδης, με τον κ. Σταθάκη να απαντά ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και καιρό οι εκλογές. «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οδηγούμαστε σύντομα σε εκλογές» πρόσθεσε.

«Με τον κ. Βορίδη δεν θα μπορούσα να συγκυβερνήσω, όσο κι αν τον εκτιμώ» είπε γελώντας ο κ. Σταθάκης σχετικά ερωτηθείς, ενώ ο κ. Βορίδης είπε «ε όχι, δε γίνονται αυτά».