Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας  εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ανατροπή στο Mega. Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό στις 3 μετά το μεσημέρι. 

«Σήμερα οριστικοποιήσαμε την απόφαση, το είχαμε συζητήσει πριν από μερικές ημέρες αλλά την εξαρτήσαμε από τη στάση της αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή και από τα αποτελέσματα του Eurogroup» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ γνωστοποίησε ότι ενημέρωσαν τους «κρίσιμους κρίκους των εταίρων» για την αποφυγή κρίσεων..

«Ελπίζω ότι θα βρεθούν οι 180»

«Στόχος της απόφασης αυτής είναι να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης», σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, διαφορετικά εάν δεν βρεθούν «υποχρεωτικά θα πάμε σε εκλογές την 1η ή στις 8 Φεβρουαρίου» διευκρίνισε. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε κωμικά τα περί μυστικών διεργασιών που επικαλείται η Κουμουνδούρου, καθώς για την προεδρική εκλογή απαιτείται ανοιχτή ονομαστική ψηφοφορία και «όλα γίνονται υπό το φως των προβολέων». 

«Δεν έχουμε καταλήξει στον υποψήφιο»

»Θέλουμε να απηχεί όλο το εύρος των πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ εξέφρασε την προτίμηση σε ένα πολιτικό πρόσωπο για την υποψηφιότητα. Τόνισε, πάντως, ότι μαζί με τον Πρωθυπουργό δεν έχουν καταλήξει στο όνομα του υποψηφίου, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι και γυναίκα υποψήφια.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θα ανακοινωθεί αύριο το όνομα του υποψηφίου και δικαιολόγησε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής «για να σταθεροποιηθεί το τοπίο και να αποτρέψουμε νέα μέτρα, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε περιττά και βλαπτικά μέτρα». 

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ακραία, ανεύθυνη και υπονομευτική στάση για την οικονομία, αναφορικά με τη ρητορική περί «κουμπαρά». «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιες βίαιες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Όχι σε εκλογές πριν τη συμφωνία με την τρόικα»

«Δεν θέλουμε να πάει η χώρα σε εκλογές χωρίς να έχουμε συμφωνία με την τρόικα» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι θα υπάρξει κόστος αν προσφύγουμε σε εθνικές κάλπες, γιατί από τις 29 Δεκεμβρίου (τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου) έως τις αρχές Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση.