Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Η επιμονή του Ευαγγέλου Βενιζέλου για επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν εκείνη που οδήγησε και τον πρωθυπουργό στην απόφαση να αποδεχθεί την εισήγηση του αντιπροέδρου για διαδικασίες εντός του Δεκεμβρίου. 

Μάλιστα αυτή η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει εμπλοκή στις σχέσεις των δυο εταίρων με στελέχη του Μαξίμου να προειδοποιούν την Χαριλάου Τρικούπη να μην κάνει κάποια τρέλα μιλώντας για επίσπευση της διαδικασίας ή πρόωρες εκλογές ως κλιμάκωση της δήλωσης στην Βασιλεία της Ελβετίας. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε κρυφά χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου αφήνοντας ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες στο σκοτάδι. Η απόφαση ελήφθη κατά τη ροή των εξελίξεων στο Eurogroup και σε συνάρτηση με την αμετακίνητη στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βούλη για την προεδρική εκλογή στην σκιά των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για αποστασία. 

Αμέσως μετά την απόφαση τους επικοινώνησαν με την Προεδρία της Δημοκρατίας και ενημέρωσαν τον Κάρολο Παπούλια για την έναρξη της διαδικασίας. Επίσης ενημέρωσαν τηλεφωνικώς την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πιερ Μοσκοβισί.  

Ο κ. Βενιζέλος έλεγε αργότερα χθες στους συνεργάτες του ότι οι αριθμοί βγαίνουν κι ότι είναι δυνατή η ανάδειξη Προέδρου. 

Αργά το βράδυ δήλωσε στο Μεγκα ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πρόσωπο του Προέδρου και ότι οι ίδιος θα προτιμούσε να είναι πολιτικό πρόσωπο χωρίς όμως να αποκλείει την πιθανότητα να επιλεγεί και μη πολιτικό πρόσωπο.  

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στο μέτρημα που έγινε στο Μαξιμου οι βέβαιοι ψήφοι έφθασαν τους 173. Επισήμως το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι αυτή η κίνηση δίνει απάντηση στους δανειστές ότι μπορεί η κυβέρνηση να παρατείνει τον βίο της, ενώ διέψευσαν την πληροφορία πως η συγκυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάρει μέτρα πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση Βενιζέλου ως προς την επίσπευση των διαδικασιών δεν είναι άσχετη με την επιθυμία του να κόψει τον δρόμο στον Γιώργο Παπανδρέου με την πρόκληση εκλογών γνωρίζοντας ότι σχεδιάζει την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.