Ως «πορεία προς ένα δυσοίωνο και απρόβλεπτο αύριο» χαρακτηρίζει το Ποτάμι την κυβερνητική απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής. 

«Τα προβλήματα μπορούν να περιμένουν ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι εξουσιολάγνοι πολιτικοί» σημειώνει σχετική ανακοίνωση του κινήματος του Σταύρου Θεοδωράκη επισημαίνοντας ότι ενώ «η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου εναποθέτει τις ελπίδες της στο άστρο των Χριστουγέννων» και ο «κ.Τσίπρας στον Αϊ Βασίλη», «αυτοί που δεν έχουν σε τίποτα να ελπίζουν είναι οι πολίτες της χώρας που για άλλη μια φορά βλέπουν τους διεκδικητές της εξουσίας να συμπεριφέρονται ως κομματάρχες».

Το Ποτάμι δηλώνοντας την ετοιμότητά του για εκλογές, επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ μίας πολιτικής συμφωνίας για την εκλογή ενός δυνατού Προέδρου της Δημοκρατίας, για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο που θα περιόριζαν την ασυλία των πολιτικών και θα βοηθούσαν στην ανανέωση της «Βουλής των Μαυρογιαλούρων». Αντί αυτού, επισημαίνει, «τα παλιά κόμματα χαράζουν πολιτικές με βάση το συμφέρον των κομματικών τους στρατών, αρνούμενοι να συνεννοηθούν ακόμη και για τον χρόνο των εκλογών. Όμως ούτε ο ένας είναι η αναγκαστική λύση, ούτε ο άλλος η "εναλλακτική"».