current views are: 1

9 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:44

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σταύρος Δήμας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δημοσίευση 09:44’
αρθρο-newpost

Ο Σταύρος Δήμας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ο Σταύρος Δήμας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 3 το μεσημέρι οπότε και θα παραθέσει και τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, στη δημόσια δήλωσή του ο κ. Σαμαράς θα θέσει και το διακύβευμα προς τους βουλευτές, το οποίο θα συνοψίζεται στη φράση «σταθερότητα και ομαλή πορεία ή αστάθεια και χάος». 

Η απόφαση για την επίσπευση της διαδικασίας ελήφθη αιφνιδιαστικά κατά τη σύσκεψη που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θυμίζοντας την ανακοίνωση της διπλής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να ορίσει ως χρόνο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. 

Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όμως, που είχε ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση άλλαξαν πολλά και τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με αποκορύφωμα τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας για εκλογή νέου Προέδρου, το ταχύτερο δυνατό.

Το χρονοδιάγραμμα πάντως είχε παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου σε μια αποστροφή της ομιλίας του ανέφερε «πρώτα ψήφιση του προϋπολογισμού, στη συνέχεια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά Συνταγματική Αναθεώρηση». 

Το διακύβευμα για την εκλογή 

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η κυβέρνηση να πάει στη συζήτηση για τις συμφωνίες που αφορούν την επόμενη μέρα (χρέος και πιστοληπτική γραμμή), ενισχυμένη και χωρίς να έχει η χώρα πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η σφοδρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη για την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής. 

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα και ο Αντώνης Σαμαράς που σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει για ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. 

Όπως θα σημειώσει ο κ. Σαμαράς, η Κουμουνδούρου εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές και υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ότι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση και πως η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα. 

Άλλωστε όπως τόνιζε κυβερνητική πηγή, αν την ώρα που έχει δοθεί δίμηνη παράταση στη χώρα για να κλείσει τις συμφωνίες για την επόμενη μέρα εμείς πάμε σε εκλογές στις αρχές του 2015 και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όλη η διαπραγμάτευση θα πάει πίσω, η οικονομία θα καταρρεύσει, οι αγορές θα χτυπούν αλύπητα και η χώρα θα καταρρεύσει, μην έχοντας εξασφαλίσει και τη χρηματοδότησή της. 

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα θέσουν τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, λέγοντας πως «τα ψέματα τελείωσαν». «Ή ψηφίζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προχωράμε ή πάμε σε πρόωρες εκλογές και τινάζουμε την προσπάθεια στον αέρα», είναι το δίλλημα που θα ακουστεί τις επόμενες ημέρες. 

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους «180», η απάντηση αναμένεται να δοθεί μέσω της επιλογής του προσώπου που θα ανακοινώσει ο κ. Σαμαράς. 


σχετικα αρθρα