«Για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος», υπογράμμισε Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με την απόφαση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι επέλεξαν τον Σταύρο Δήμα, καθώς είναι «ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ και μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».

«Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Εκ μέρους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τίμησε τον Κάρολο Παπούλια για τις δύο θητείες του, ανέφερε ότι είναι σαρξ εκ της σαρκός της παράταξης, αλλά ανυψώθηκε ως ΠτΔ πάνω από κόμματα στο επίπεδο της πολιτικής αμεροληψίας και ουδετερότητας που απαιτεί ο θεσμός, εκπροσώπησε τη χώρα με απόλυτα πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποίησε τις γνωριμίες, εμπειρίες, δυνατότητες και επαφές του και ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών τα 10 χρόνια της παρουσίας του στον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για σταθερότητα ώστε με το νέο έτος, να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τον καλύτερο εθνικά τρόπο, για να τονίσει ωστόσο ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή και η χώρα βαδίσει σε διάλυση της Βουλής και εκλογές, «δεν φοβόμαστε τις εκλογές». «Αν η αντιπολίτευση θέλει να τις προκαλέσει, αν η κοινή γνώμη δεν αντιδράσει και δεν επιβάλει την εκλογή ΠτΔ θα πάμε σε εκλογές και εκεί θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, όχι απολογούμενοι αλλά λέγοντας τι ακριβώς έχει συμβεί». «Αρκετά πια», σημείωσε, «με αυτή την υβριστική θεωρία που λέει ότι επιβάλαμε μέτρα που μπορούσαμε να αποφύγουμε» και πρόσθεσε ότι «ο λαός έζησε αυτή την επώδυνη εμπειρία για να γλιτώσει μια ασύγκριτα πιο επώδυνη εμπειρία».

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θέλει να προτάξει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής για να πάρει μετά σκληρά μέτρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

«Την προτάσσουμε για να μην πάρουμε σκληρά μέτρα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε και να αποτρέψουμε δυσανάλογες και ατεκμηρίωτες αξιώσεις των συνομιλητών μας». «Δεν θα ξεφύγουμε από τη γραμμή αυτή», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν αντέχει περικοπές μισθών και συντάξεων, η χώρα θέλει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, αλλά θέλει και κοινωνική συνοχή και ευαισθησία, στήριξη της απασχόλησης, των επενδύσεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν με τον πρωθυπουργό την επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ, ώστε, όπως είπε, η χώρα να είναι σε θέση να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και τα επιχειρήματα της στην πολύπλοκη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της, «τώρα που κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο και μεταβαίνουμε σε ένα άλλο καθεστώς, της πιστοληπτικής γραμμής που δεν είναι δάνειο και μνημόνιο, δεν είναι η ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας, αλλά είναι θώρακας προστασίας, διαφύλαξη των επιτευγμάτων του λαού ώστε να μπορέσουμε σε έναν χρόνο το αργότερο να είμαστε μια χώρα που δεν θα χρειάζεται καν θώρακα προστασίας γιατί θα τη δεχτούν οι αγορές».

Σημείωσε ότι το χθεσινό Eurogroup πολιτικά υποδέχθηκε, αποδέχθηκε και ενθάρρυνε την αλλαγή σελίδας, επιβεβαίωσε και τίμησε τα επιτεύγματα και τις θυσίες του λαού και αποφάσισε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα αλλάζει καθεστώς και μέσα σε δύο μήνες έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2015 περιμένει να τελειώσουν όλες οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες προκειμένου να μπούμε σε μια νέα φάση. Συνεχίζοντας, είπε ότι συνεπώς σε αυτό το σημείο απαιτείται μια πραγματική εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να υπάρχει ένα αβέβαιο πολιτικό τοπίο, μια αντιπολίτευση που παροτρύνει τους βουλευτές να φερθούν κατά ανεύθυνο θεσμικά τρόπο να καταψηφίσουν οποιονδήποτε προταθεί για ΠτΔ για να οδηγήσουν τη χώρα εκβιαστικά σε εκλογές.

Παραπέμποντας στις δύο αποφάσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση στα τέλη Σεπτεμβρίου για σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, για την ψήφο εμπιστοσύνης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελευταία συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία, αρχές Φεβρουαρίου, είπε ότι «δεν περιμέναμε όμως αυτή την ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης που χυδαιολογεί και προσβάλει τις συνειδήσεις των πολιτών». Σημείωσε επίσης ότι «αντιμετωπίσαμε και μια σκλήρυνση των εταίρων μας και ιδίως του ΔΝΤ, που όταν ακούει ότι η χώρα έχει δυνάμεις που αμφισβητούν τη συνέχεια του κράτους τότε ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις που σημαίνει πρόσθετα δυσανάλογα άδικα αντιπαραγωγικά μέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «με την ίδια φιλοσοφία, της σταθερότητας της χώρας- γιατί το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, είμαστε οι εγγυητές της εθνικής σταθερότητας και όχι της συγκεκριμένης κυβερνητικής σταθερότητας- καταλήξαμε στην ανάγκη να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να ενισχύσουμε την εθνική διαπραγματευτική ισχύ». Υπογράμμισε δε ότι αυτό τώρα τίθεται ως ερώτημα ενώπιον του λαού, «όχι επειδή θέλουμε εκλογές, επειδή δεν θέλουμε, για να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο λαός όμως, συνέχισε, τα καθορίζει όλα, γιατί ο λαός θα επιλέξει εκλογές ή μη εκλογές, ο λαός, η ατμόσφαιρα, η κοινή γνώμη, οι έρευνες της κοινής γνώμης, το κλίμα των συζητήσεων στις τοπικές κοινωνίες, είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα στην τρίτη και τελική ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου». Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι ο λαός ξέρει ποια είναι τα διλήμματα και όπως αποφάσισε τον Ιούνιο του 2012, έτσι καλείται να αποφασίσει και τώρα αν θέλει συναίνεση, σταθερότητα, αξιοποίηση του διαστήματος που απομένει. «Γιατί σε ενάμιση χρόνο, η χώρα μπορεί να έχει αλλάξει εικόνα ή αν θέλει να μπούμε σε ένα χώρο αβεβαιότητας, αστάθειας με τη σκέψη ότι κάποιοι μπορεί να διαπραγματευτούν καλύτερα, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει και την καταρράκωση των προσπαθειών μας μέσα σε πέντε μέρες ή λίγα λεπτά» συνέχισε. Είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται για εκβιασμούς και τεχνητά διλήμματα, αλλά για πράξεις δημοκρατικής ιστορικής ευθύνης, γιατί «δεν δικαιούμαστε να κρατάμε στη μοναξιά μας τόσο μεγάλες ευθύνες». «Το 2012, ο πολίτης ψήφισε γνωρίζοντας τα δεδομένα και ενεργούμε στο όνομα του, κατ' εντολή του και μοιραζόμαστε με τον πολίτη την αλήθεια» είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, είπε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μοχλό της εφαρμογής του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Το κανονικό κράτος δεν είναι το κράτος του παρελθόντος, είναι το κράτος του μέλλοντος και πρέπει να είναι στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του πολίτη και έχει σημασία να μετασχηματίζεται σε όλα τα επίπεδα του, είπε. Έστειλε το μήνυμα σε όσους εργάζονται στο χώρο της Τ.Α. και της δημόσιας διοίκησης ότι δεν πρέπει να φοβούνται, δεν πρέπει να βλέπουν παντού μια απειλή για τη θέση εργασίας που κατέχουν.