«Όποιος σας πει ότι τους έχει ή δεν τους έχει σας λέει ψέματα. Καταρχάς τι πάει να πει τους έχουμε; Προφανώς και τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Και τίποτα δεν είναι δεδομένο» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενος στο εάν η κυβέρνηση έχει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι δύσκολες και θα υπάρξει έντονος προβληματισμός στους βουλευτές εκείνους που τελικά θα κρίνουν τη δυνατότητα ή μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Θα ενθάρρυνα όλους τους βουλευτές να ξαναδιαβάσουν το Σύνταγμα, το οποίο με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ορίζει την αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακριβώς για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και να εκπροσωπεί τη χώρα επάξια στο εξωτερικό. Πουθενά το Σύνταγμα δεν λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως μοχλός για να πέσει η κυβέρνηση» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι αυτή είναι μία ερμηνεία την οποία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και – όπως είπε- «καταστρατηγεί πλήρως το πνεύμα του Συντάγματος και οι βουλευτές στο βαθμό που έχουν ορκιστεί πίστη στο σύνταγμα οφείλουν να θυμούνται τις βασικές διατάξεις του σχετικού άρθρου που διέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για το κλίμα τρομοκρατίας

Στην ερώτηση αν το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσουν για ακόμη μια φορά τα ίδια διλήμματα που μιλούν για Grexit και σταθερότητα είπε: «Ποιος προκάλεσε τα διλήμματα; Ποιος έβαλε τη χώρα σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια να συζητάμε σήμερα για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών; Η κυβέρνηση το έκανε ή ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Τέλος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιέργησε κλίμα τρομοκρατίας και καταστρατήγησε πλήρως την προεδρική εκλογή με τις κουβέντες περί αποστατών και εξαγορασμένων βουλευτών. «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το κλίμα; Δηλαδή, όταν εγώ ψήφιζα τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν προέρχεται από το δικό μου πολιτικό χώρο, είχα εξαγοραστεί; Θα πρέπει να έχουμε και μία αίσθηση επιμερισμού της ευθύνης. Δεν επιμερίζεται πάντα η ευθύνη 50-50. Και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δηλητηριάζεται για άλλη μια φορά ο πολιτικός διάλογος και ότι κάθε ψήφος την οποία δημόσια θα εκφέρει ο βουλευτής στις κρίσιμες ψηφοφορίες θα τελεί υπό το ενδεχόμενο συναλλαγής, γι’ αυτό έχει αποκλειστική ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ».