Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πέτυχαν τον τέλειο αιφνιδιασμό, ανακοινώνοντας χθες την απόφασή τους να φέρουν, την επόμενη εβδομάδα, την διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Ή μήπως όχι;

Διότι, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βασιλεία της Ελβετίας, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, την Κυριακή από τη Βουλή, είχαν μάλλον προϊδεάσει για τις κινήσεις του. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός έθεσε σαφώς τις προτεραιότητες του, από το βήμα της Βουλής: «απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή, κλείνοντας την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου και υπογράφοντας συμφωνία για την επόμενη μέρα».

Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο της πρόωρης έναρξης της διαδικασίας, σε πείσμα όσων οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος διεμήνυσαν κατά την ψήφο εμπιστοσύνης του Σεπτεμβρίου (σ.σ. εκλογές για Πρόεδρο το Φεβρουάριο) είχε αρχίσει να ωριμάζει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο επισπεύδοντος καθώς άλλωστε έχει και το άγχος του Γιώργου Παπανδρέου και του κινδύνου να χάσει το... ΠΑΣΟΚ μέσα από τα χέρια του. Ωστόσο, την αρχική ιδέα Βενιζέλου υιοθέτησε, στην πορεία, και ο Αντώνης Σαμαράς, εξαιτίας του ΔΝΤ και του... Βόλφγκαγκ Σόιμπλε!

Ο Πρωθυπουργός επεδίωξε, μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ουσιαστικά, να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους εταίρους που θα περιελάμβανε μία αξιοπρεπή λύση για την αξιολόγηση, εκταμίευση των δόσεων και συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή. Ωστόσο, κάθε φορά που η Αθήνα επιχειρούσε να προσεγγίσει τις αδιάλλακτες θέσεις του Ταμείου, διαπίστωνε ότι αυτό μετέβαλλε θέση. Οι απαιτήσεις για το δημοσιονομικό κενό παρέμεναν, όπως και η απαίτηση για το ασφαλιστικό, ενώ όταν η δικομματική έδωσε το ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, το Ταμείο επανήλθε με δημοσιονομικό κενό και για το 2016 – 2017! Στο Μαξίμου δεν υπήρχε, πλέον, αμφιβολία ότι πρωτοστατούντος του Ταμείου και με ενορχήστρωση Βερολίνου, οι εταίροι δεν ήθελαν συμφωνία πριν την εκκαθάριση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη εκλογή Προέδρου άρχισε να μετρά μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ η απόφαση των Σαμαρά – Βενιζέλου ελήφθη το απόγευμα της Κυριακής, ενώ η Βουλή συζητούσε για τον προϋπολογισμό. Οι δύο άνδρες σε κύκλο επαφών τους γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους «αρμοδίως» (Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Βερολίνο) και ζήτησαν να εξασφαλιστεί ότι η παράταση του μνημονίου δεν θα ήταν 6 μήνες, όπως ζητούσαν οι εταίροι, αλλά μόλις δύο, μέχρι δηλαδή τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Με αυτό τον τρόπο, αφενός η κυβέρνηση κρατά «ζωντανό» το βασικό της επιχείρημα ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά λόγω της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η Προεδρική εκλογή ενώ, παράλληλα, περνάει τη θηλιά στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία στο δρόμο προς την κάλπη (την Προεδρική και, εν συνεχεία, την εθνική) θα πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τί θα πράξει στο περιθώριο των ολίγων εβδομάδων που θα έχει μετά τις εκλογές, εφόσον φυσικά σχηματίσει κυβέρνηση. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής τα πιόνια είχαν στηθεί (είχε συμφωνηθεί ήδη και η ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας) ενώ οι Σαμαράς – Βενιζέλος ανέμεναν, απλώς, την οριστικοποίηση της απόφασης του Eurogroup για να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στην απόφαση λόγω ενός προφανούς πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου που απειλούσε τη χώρα. Η συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπογραφεί, η κυβέρνηση θα έχανε ημέρα με την ημέρα επιχειρήματα και, φυσικά, η χώρα θα απειλείτο με νέα περιδίνηση. Σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, αν και επί του παρόντος τα νούμερα «δεν βγαίνουν». Ο Αντώνης Σαμαράς, που είναι άλλωστε και αυτός που μπορεί να σηκώσει το βάρος, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες επικοινωνίας με τους ανεξάρτητους βουλευτές, και όχι μόνον, με στόχο την εξασφάλιση των 180. Ωστόσο, το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και θα φανεί τί θα βγει από μέσα. Ήδη, η αρνητική αντίδραση των Μίμη Ανδρουλάκη και Έλενας Κουντουρά συνιστά απώλεια για την κυβέρνηση που τους «προσμετρούσε» σε μία εν δυνάμει Προεδρική πλειοψηφία. 

Οι εκτιμήσεις των «γαλάζιων» κινούνται στο όριο των 170 ενώ κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η αφετηρία της πολιτικής μάχης: Αν όντως ο υποψήφιος της κυβέρνησης εξασφαλίσει στις 17 Δεκεμβρίου 170 ή περισσότερες ψήφους τότε όλα παίζονται ενόψει της τελικής ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου. Αν, αντιθέτως, η αφετηρία είναι πολύ χαμηλότερα, πχ. 165 βουλευτές, τότε ο βαθμός δυσκολίας θα αυξηθεί κατακόρυφα.