Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δικαιώνει  κατά  το ήμισυ την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το σημαντικότερο είναι αν τελικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει …ποντάρει στο 121 που μπλοκάρει την Προεδρική εκλογή, σε διαφορετική περίπτωση η κίνηση της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις από αμυντική θα εξελιχθεί σε δική της δικαίωση και αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, για πρώτη φορά  υπέρ της μετά τις ευρωεκλογές.

Οι πολιτικές εξελίξεις που επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι, πυροδοτήθηκαν μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά που ρίχνει το μπαλάκι στο γήπεδο του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό γιατί, πλέον, θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει στα διλήμματα που έβαζε και πρώτα απ΄ όλα να πείσει, σε πρώτη φάση, τους βουλευτές και στη συνέχεια τους  δανειστές.

Η μάχη που θα εξελιχθεί θα είναι στη λογική «τελικό ξεκαθάρισμα» και ουδεμία σχέση δεν έχει το σενάριο της «αριστερής παρένθεση», αν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο Σαμαράς-Βενιζέλος θα έκλειναν τη συμφωνία και θα πήγαιναν τα νέα μέτρα στη Βουλή.

Σε αυτήν την περίπτωση οι βουλευτές δεν θα ψήφιζαν, θα έπεφτε η κυβέρνηση, η «καυτή πατάτα» θα πέρναγε στα χέρια του Τσίπρα χωρίς να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου. Επομένως ο κ. Τσίπρας αν έβγαινε νικητής των εκλογών και σχημάτιζε κυβέρνηση, εκτός της πίεση των δανειστών, θα είχε και αυτήν της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας με 180 και όχι με σχετική πλειοψηφία που θα χρειάζεται τώρα.

Άλλωστε συνομιλητές με το κέντρο εξουσίας του Βερολίνου λένε ότι οι δανειστές «επιθυμούν πεδιάδα» στην Ελλάδα  και αυτό μεταφράζεται ότι θέλουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα με μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις συμφωνίες χωρίς να παρεμβάλλονται εκλογικές εμπλοκές.

Από σήμερα ξεκινάει η μεγαλύτερη πολιτική μάχη για τον Αλέξη Τσίπρα  καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας θα συνδεθεί με την επόμενη μέρα και στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο σύμφωνα με τους δανειστές.

Η βασική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι: «Δεν υπάρχει πρόεδρος υπάρχουν μέτρα τα οποία για να περάσουν θέλουν 180».

Πάνω σε αυτό το δίλλημα θα πρέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει  τους ανεξάρτητους βουλευτές ότι ο ίδιος έχει σχέδιο που δεν περιλαμβάνει μέτρα και συνέχιση του μνημονίου και αν το βράδυ ψήφισης του προϋπολογισμού τους άσκησε πίεση από σήμερα η πίεση επιστρέφει στον  ίδιο.

Θα έχουμε μια προβολή προεκλογικής περιόδου που σε αυτήν την περίπτωση το εκλογικό σώμα δεν θα είναι οι πολίτες αλλά οι βουλευτές και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να εκλέξει πρόεδρο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολή θέση και θα αναζητήσει νέα στρατηγική μέχρι τις κάλπες που πλέον θα γίνουν σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη.

Στην περίπτωση που δεν βρεθούν οι 180, τότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Και σε αυτήν την περίπτωση η αντιπαράθεση  με την κυβέρνηση θα γίνει χωρίς συμφωνία και με παράλληλη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Δηλαδή ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο θα βρεθεί μπροστά στον εκβιασμό τους  για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.

Μπαίνουμε σε μια πυκνή και ιδιαιτέρως ρευστή πολιτική κατάσταση, ξεκινώντας με την τριπλή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας και υπό προϋποθέσεις σε εκλογές. Παράλληλα  θα τρέχουν οι διαδικασίες για τη δίμηνη  «τεχνική παράταση» του μνημονίου και η  ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας όσο και τη συμφωνία με τους εταίρους για την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Επίσης, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι στην περίπτωση εκλογών η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή στη λήξη της παράτασης του προγράμματος.

Από το Υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν  ότι μέχρι τον Απρίλιο εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθούν να απαντήσουν σε όλα αυτά με συγκεκριμένο τρόπο όπως και για τα περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται την επόμενη χρονιά.

Σε αυτές τις πιέσεις θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πειστικές απαντήσεις και να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Ο κ. Σταθάκης που τελευταία έχει στρογγυλέψει την άποψη του και εμφανίζεται σίγουρος για τις αντιδράσεις των πιστωτών θα πρέπει να δώσει απάντηση  στη δήλωση του γνωστού οικονομολόγου και στενού σύμβουλου του Αλέξη Τσίπρα Γιάννη Βαρουφάκη. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη είπε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα. «Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο».

Άλλωστε αυτό είναι και από τα βασικά επιχειρήματα των κυβερνητικών βουλευτών, οι πιέσεις που θα δεχτεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ασφυκτικές και θα κριθεί από την ετοιμότητα και το σχέδιο που θα παρουσιάσει.

Με αυτά τα δεδομένα η πολιτική μάχη που καλείται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η μεγαλύτερη από τότε που μπήκε στον πολιτικό στίβο και γνωρίζει πολύ καλά τη ρήση του Ζαν-Ζακ Ρουσώ:

Μην μπαίνεις στο ρινγκ αν δεν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις και τους δώδεκα γύρους.