Ανταλλαγή λεκτικών «πυρών» σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη για την εκλογή Προεδρου Δημοκρατίας, το Μνημόνιο και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σε debate στο δελτίο του Mega.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «είναι σαφές πως θα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο το τοπίο, ειδάλλως θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην όποια διαπραγμάτευση, λόγω αστάθειας. Άφηνε αβεβαιότητα το θέμα της προεδρικής εκλογής. Είναι στάση ευθύνης. Όλοι ζητούσαν την επίσπευση των διαδικασιών» και σημείωσε ότι «το απώτατο όριο είναι η 3η Φεβρουαρίου».

Ο Π. Σκουρλέτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «σύρθηκε σε αυτή την επιλογή, όταν είδε ότι απέτυχαν όλοι οι σχεδιασμοί της. Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Σαμαράς μιλούσε για μετα-μνημονιακή εποχή. Γίνεται για να συγκαλυφθούν αυτά που ζητάει η τρόικα. Ο κ. Σαμαράς έχει συνειδητοποιήσει αυτά τα μέτρα, επιλέγει την εσπευσμένη προεδρική εκλογή. Είναι μία νίκη του ίδιου του λαού. Αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής, ένα άλμα στο κενό της κυβέρνησης. Επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να διαχειριστεί την ήττα που έρχεται».

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «τελειώνει αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης», επικαλούμενος την απόφαση του Eurogroup. «Πάμε σε ηπιότερη δημοσιονομική εποπτεία. Μπροστά μας όμως έχουμε πολιτική αβεβαιότητα. Επειδή βαρύνει η αβεβαιότητα στη διαπραγμάτευση, το ότι έχει δημοσκοπικό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να κλείσει, να τελειώσει, να καθαρίσει».

«Πόσο μπορεί να τροφοδοτεί την αβεβαιότητα η διάθεση της πλειοψηφίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

«Λυπούμαι που το αξιολογούν έτσι, αλλά το αξιολογούν έτσι» είπε ο κ. Βορίδης.

«Τα πέντε χρόνια αυτής της πολιτικής υπάρχει κανένα αίσθημα ασφάλειας ή σταθερότητας;» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, επικαλούμενος τα ποσοστά της ανεργίας. «Πυρήνας της αβεβαιότητας είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντιπροσωπευτική της λαϊκής βούλησης» πρόσθεσε. «Ο κ. Σαμαράς μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση το 2012 και εφάρμοσε ένα τρισχειρότερο μνημόνιο» πρόσθεσε.

«Οι δυσκολίες υπάρχουν και τις γνωρίζουμε. Εκείνο που δεν δεχόμαστε είναι η κατασκευασμένη δυσκολία. Όταν βγήκε ο κ. Σαμαράς έκανε επτά μήνες να πάρει τη δόση που έπρεπε να πάρει η χώρα πριν από τις εκλογές. Είναι ξαναζεσταμμένο φαΐ. Αυτοί που ονομάζονται κυρίαρχοι κύκλοι δεν επηρεάζουν μέρος των δημοσιευμάτων; Ο κόσμος έχει την ωριμότητα να καταλάβει τις πραγματικές δυσκολίες και τα τεχνητά μηνύματα» ανέφερε. «Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα δούμε υπό το φως της διαπραγμάτευσης» είπε ακόμα ο κ. Σκουρλέτης, απαντώντας στο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε παράταση του Μνημονίου.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας γυρνάει εκεί που απο τόσο γλιτώσαμε, πάμε ξανά στο 2012» κάνοντας λόγο για «Αυτό θέλει ο κ. Σκουρλέτης και η παρέα του».