Γράφουν οι Παναγιώτης Βελισσάρης - Μαίρη Πολλάλη

Με τη σύνοδο των Καννών συνέδεσε την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε, υπενθυμίζοντας το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου 2011 που οδήγησε στην πτώση του Γιώργου Παπανδρέου

«Στο τέλος έχει ευθύνη ο λαός και η Βουλή. Το βιώσαμε και στις Κάννες, όταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα αποσύρθηκε την επόμενη ημέρα υπό την πίεση του Ευάγγελου Βενιζέλου» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ.Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας ότι η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «μαζεύτηκε» με την παρέμβαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Η εκρηκτική νύχτα της Συνόδου των Καννών

Ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αιφνιδίασε τους ηγέτες των G20 με την πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τις απαιτήσεις των εταίρων. Το Βερολίνο έδειξε τα δόντια του διαμηνύοντας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορεί να είναι ένας: εντός ή εκτός ευρωζώνης

Όπως θα έγραφαν οι Financial Times μερικούς μήνες μετά, ήταν η βραδιά που η Ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. «Ήταν το σημείο όπου η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε εκραγεί – Πώς σώθηκε το ευρώ» ήταν ο τίτλος του άρθρου της οικονομικής εφημερίδας, όπου αποκάλυπτε στοιχεία έπειτα από συνομιλίες του ανταποκριτή των FT, Πίτερ Σπίγκελ, με κορυφαίους αξιωματούχους, από «μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς». Στις ώρες που ακολούθησαν η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με το περιβόητο «Grexit»

Εν γνώσει του Βερολίνου η επίσπευση της εκλογής ΠτΔ

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι ήταν εν γνώσει του η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. «Δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Υπάρχουν μυστικά που οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε ή εμείς κάνουμε ότι δεν τα ξέρουν οι άλλοι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για μια «καλή απόφαση».

Ο κ.Σόιμπλε εγκωμίασε την πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της, ενώ, παράλληλα, εξήρε τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.