Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει το Ποτάμι, δια Παύλου Ελευθεριάδη, Υπεύθυνου του Τομέα Δικαιοσύνης με αφορμή την τροπολογία για τις άδειες των κρατουμένων. 

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δίνεται εκπαιδευτική άδεια αυτόματα σε όλους τους επιτυχόντες σε κάποια σχολή, υποδίκους ή καταδίκους, ανεξάρτητα από το είδος του εγκλήματος που έχουν διαπράξει ή για το οποίο κατηγορούνται. Με την πρόταση καλύπτονται τόσο όσοι ήταν φοιτητές όταν φυλακίστηκαν αλλά και όσοι πέτυχαν στις εξετάσεις ενώ ήταν κρατούμενοι» σημειώνει το Ποτάμι.

Παράλληλα,  όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθεριάδης, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «καταργείται η διακριτική ευχέρεια του συμβουλίου της φυλακής. Η εκπαιδευτική άδεια θα απορρίπτεται μόνο “κατ’ εξαίρεση”, εάν δηλαδή το συμβούλιο της φυλακής μπορεί να αποδείξει “με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό”».

«Καθώς όμως η απόδειξη μελλοντικού γεγονότος “πέραν πάσης αμφιβολίας” δεν έχει ακόμα γίνει δυνατή από τους νόμους της φυσικής ή της λογικής και δεν προβλέπεται από καμμία άλλη έννομη τάξη του κόσμου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στην πράξη κατάργηση της φυλακής, τουλάχιστον για τους πιο μελετηρούς ληστές, βιαστές, μεγαλέμπορους ναρκωτικών δολοφόνους ή και τα μέλη ρατσιστικών εγκληματικών συμμοριών. Όσοι είναι φοιτητές θα βγαίνουν όποτε το επιθυμούν» συνεχίζει η ανακοίνωση του Ποταμιού και καταλήγει:

«Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν όμως καλύτερη μεταχείριση. Τόσο από την έννομη τάξη, που οφείλει να τους προστατεύει από το έγκλημα και την ανασφάλεια, αλλά και από τους πολιτικούς τους, που οφείλουν να τους μεταχειρίζονται με κάποια στοιχειώδη σοβαρότητα και χωρίς πρόχειρο και ασυγκράτητο λαϊκισμό».