current views are: 1

10 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:19

Το δίλημμα του Τσίπρα για την προεδρική εκλογή

Με το δίλημμα που έβαλε από την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας  κατά την διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού ότι ψήφος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνει ψήφος στην νέα μνημονιακή σύμβαση θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

Με το δίλημμα που έβαλε από την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας  κατά την διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού ότι ψήφος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνει ψήφος στην νέα μνημονιακή σύμβαση θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Με το δίλημμα που έβαλε από την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού ότι ψήφος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνει ψήφος στην νέα μνημονιακή σύμβαση θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και χθες μιλώντας στο ΕΒΕΑ επανέφερε το θέμα αυτό λέγοντας ότι  ο πρωθυπουργός μέσα από αυτή την διαδικασία αναζητά τελικά 180 ψήφους για περάσει  τα νέα μέτρα και όχι 151 που έχει σήμερα. Εξέφρασε ωστόσο την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει τις ψήφους που χρειάζεται και η χώρα θα πάει σε εκλογές στην  29 Δεκεμβρίου. 

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν μάλιστα ότι παρά την επιλογή του Σταύρου Δήμα για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας , -μια υποψηφιότητα που χαρακτηρίζεται ως μετριοπαθής- τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμα ότι παρά τις οποίες προσδοκίες έχει ο Αντ. Σαμαράς να συσπειρώσει τους δεξιούς και κεντροδεξιούς βουλευτές γύρω από αυτή την υποψηφιότητα οι συσχετισμοί μέσα στο κοινοβούλιο δεν πρόκειται να αλλάξουν . Λένε μάλιστα ότι θεωρούν πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να μπορέσει η κυβέρνηση να αποσπάσει ψήφους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αν και ο Σταύρος Δήμας έχει καλές σχέσεις με αρκετούς από αυτούς. 

Πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση  βρίσκονται τα αδιέξοδα της κυβέρνησης  από την στιγμή που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για νέα επώδυνα μέτρα τα οποία δύσκολα θα περνούσαν από το κοινοβούλιο. 

«Πρόκειται για μια εξαναγκαστική επιλογή, αφού προηγουμένως έχει διαπιστώσει τα αδιέξοδα των σχεδιασμών της και έχει εισπράξει μια χωρίς προηγούμενο ματαίωση όλων εκείνων των προσεγγίσεων και αναφορών περί εξόδου από το μνημόνιο έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλοντας, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να διαμορφώσει ένα αφήγημα προς τον ελληνικό λαό, το οποίο όμως θα αποκρύπτει αυτά που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, η κυβέρνηση πηγαίνει εσπευσμένα σε αυτή τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό ισοδυναμεί με ένα άλμα στο κενό και αντιλαμβάνεται κανείς όταν πηδάει κάποιος στο κενό, τι τον περιμένει μετά…»


σχετικα αρθρα