Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πριν φύγει από την Αθήνα φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες περί την προεδρική εκλογή και το κόμμα του. Ή σχεδόν όλες... 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάται σήμερα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον οποίο και θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επίσπευση της διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Δεν αποκλείεται να ζητήσει και μία χείρα στήριξης της γερμανικής πλευράς καθώς ως γνωστόν αυτήν την φορά το Μαξίμου έσπευσε να ενημερώσει για τις κινήσεις του τόσο την Άνγκελα Μέρκελ, όσο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί για να μην υπάρχει το άλλοθι περί αιφνιδιασμού. 

Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει το μυαλό του στην Αθήνα. Η μετακίνηση της προεδρικής εκλογής εντός του 2014 εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Βενιζέλου για αναστολή του προγραμματισμού του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η επίσπευση και η πιθανότητα διενέργειας εκλογών πιθανότατα θα ανακόψουν τους σχεδιασμούς Παπανδρέου ή θα τον οδηγήσουν σε "προχειροδουλιές". Το ζήτημα για τον κ. Βενιζέλο είναι να αποτρέψει εάν μπορεί την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όμως θα έβαζε εκλογικά εμπόδια στην Δημοκρατική Παράταξη και στην είσοδό της στη Βουλή. Εξέλιξη που γνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί. Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό αποφασισμένο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και τώρα παρά τις αιφνιδιαστικές πολιτικές εξελίξεις (προεδρική εκλογή) θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκδηλωθεί άμεσα ή περιμένοντας την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών. Δηλαδή από το νέο έτος. Οι προετοιμασίες πάντως γίνονται και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου οργώνουν την Ελλάδα φτιάχνοντας οργανωτικούς πυρήνες.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ήδη δύο φορές ότι δεν θα επιτρέψει καμία αποσταθεροποιήση της χώρας στέλνοντας μήνυμα στον Παπανδρέου να μην διανοηθεί έχοντας ήδη φτιάξει κόμμα να επιχειρήσει την δημιουργία κάποιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που θα τού έδινε τον πολιτικό χρόνο για να οργανωθεί πολιτικά. 

Μέσα σ' όλα αυτά η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου φαίνεται πως βάζει στον πάγο τον σχεδιασμό για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Παράταξης. Μία τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται σε διαδικασία Συνδιάσκεψης προγραμματικού περιεχομένου.