Σε ενίσχυση των φόβων για με το μέλλον της Ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times με τον τίτλο, Snap election in Greece reignites fears for eurozone.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%.

Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Αν είναι αυτό το αποτέλεσμα, θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της.

«Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Charles Robertson, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με πτώση 12,8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 1987. Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν στη βουτιά.

Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε επίσης τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.