«Η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην εποχή μας και η παροχή βιώσιμων λύσεων για τους Σύριους πρόσφυγες είναι κοινό καθήκον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της». Το μήνυμα αυτό έστειλε από τη Γενεύη ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την επανεγκατάσταση Σύριων προσφύγων. 

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτών των ανθρωπιστικών προσπαθειών, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 34.000 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στα κράτη-μέλη της. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τη χρηματοδοτική στήριξη σε δραστηριότητες επανεγκατάστασης. 

Κρίσιμη πτυχή κάθε ολοκληρωμένης προσέγγισης για την επανεγκατάσταση, σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, είναι η ένταξη καθώς εξασφαλίζει στους πρόσφυγες ότι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες των κρατών που θα τους υποδεχθούν. 

Πέραν της επανεγκατάστασης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Έλληνας επίτροπος και σε άλλους διαθέσιμους τρόπους στήριξης, όπως η προσωρινή προστασία, ή η οικογενειακή επανένωση, αναφέροντας ότι αξίζει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν σε ένα πνεύμα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης. 

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη για να δεσμευθούν στην παροχή επανεγκατάστασης και άλλων μορφών στήριξης των προσφύγων από τη Συρία το 2015 και το 2016.

Η σύγκρουση στη Συρία έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας.
 
Χωρίς προοπτική για μια σύντομη πολιτική λύση που θα μπορούσε να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες, πρωταρχικό καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια και να δείξουμε αλληλεγγύη προς τα άτομα και τις κοινότητες υποδοχής που πλήττονται από τη σύγκρουση.
 
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή αυτών των ανθρωπιστικών προσπαθειών. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει την συνέχιση της στήριξης αυτής.