current views are: 7

10 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:13

«Χρυσά» πληρώναμε άρβυλα που ήταν … τρύπιες βάρκες

Ιστορίες «για γέλια και για κλάματα» εξελίσσονταν μέχρι σήμερα, γύρω από τα άρβυλα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοσίευση 14:13’
αρθρο-newpost

Ιστορίες «για γέλια και για κλάματα» εξελίσσονταν μέχρι σήμερα, γύρω από τα άρβυλα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ιστορίες «για γέλια και για κλάματα» εξελίσσονταν μέχρι σήμερα, γύρω από τα άρβυλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η τραγελαφική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί είναι χαρακτηριστική για το πως αντιμετωπίζονταν κάποια πράγματα έως τώρα και πόσο εύκολα κάποιοι εντεταλμένοι «διαχειριστές» σπαταλούσαν το δημόσιο χρήμα, χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό.

Το πρόβλημα της ακριβής και ακατάλληλης αρβύλας, αν και είχε εντοπισθεί από παλιά, χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια για να δοθεί λύση. Η διόρθωση του συγκεκριμένου προβλήματος  είχε επιχειρηθεί να λυθεί αμέσως από την κυβέρνηση Καραμανλή λίγους μήνες μετά που  ανέλαβε την ηγεσία του τόπου. Αλλά μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχε γίνει τίποτα. Ευτυχώς τώρα μπήκε σε λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής από το Στρατό και θα δίδονται αρβύλες νέας γενιάς , ποιοτικά άριστες οι οποίες θα έχουν και στην κυριολεξία το μισό κόστος παραγωγής.

Προς έκπληξή, πριν από λίγες μέρες, εθεάθη ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς να μη φορά τις κλασικές μαύρες αρβύλες κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο και στη Στρογγύλη, όπου συνόδευε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Ένα μήνα νωρίτερα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας φορούσε ασυνήθιστες αρβύλες – παραλλαγής, που δεν θύμιζαν σε τίποτα τις κλασικές αρβύλες.

Όλα αυτά προκάλεσαν απορίες, οι οποίες βρήκαν απαντήσεις από την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Γιάννη Λαμπρόπουλου στον Πειραιά. Εκεί εδρεύει το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο του ΓΕΣ. Να σημειωθεί ότι αρκετά χρόνια πριν, υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό αγόραζαν αρβύλες από την Κίνα ακόμα και από την Τουρκία, οι οποίες άνοιγαν σαν «τριαντάφυλλα» με το που έρχονταν σε επαφή με τη λάσπη του Έβρου και την υγρασία της Τρίπολης… Ακόμα και το ΓΕΣ αγόραζε απ έξω αρβύλες, καθώς αν και υποτίθεται πως είχε εξειδικευμένο εργοστάσιο δεν μπορούσε να παράγει αρβύλες νούμερου μεγαλύτερου του 43 και μικρότερου του 37 για τις γυναίκες αξιωματικούς.

Συγκεκριμένα , το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο στον Πειραιά , που είναι στελεχωμένο με πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό , παράγει αρβύλες για αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και για τους τους εφέδρους. Η ποιότητά τους δεν ήταν άριστη και οι φαντάροι από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο διαμαρτύρονταν ότι «τα πόδια τους «κολυμπούσαν» το χειμώνα μέσα στις αρβύλες που γέμιζαν με νερά και λάσπες». Οι άνδρες υπέφεραν καθώς καλούνταν να δείξουν μαχητικότητα ενώ υπέφεραν από το κρύο καθώς ουσιαστικά δεν προστατεύονταν τα πόδια τους. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπιζαν από τις αρβύλες και οι γυναίκες που υπηρετούν στο Στρατό. 

Το 2005 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να ενισχύσει την υποδομή του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου με την απόκτηση ενός νέου μηχανήματος το οποίο θα μπορούσε να παράγει αρβύλες αντοχής και φιλικές στον άνδρα ή στη γυναίκα που θα τις φοράει. Μάλιστα η αρβύλα με τα παλιά μηχανήματα κόστιζε 75 ευρώ το ζευγάρι ενώ με μηχανή νέας τεχνολογικής γενιάς θα κόστιζε 35 ευρώ και ποιοτικά θα ήταν πολύ ανώτερη.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς εξήγησε στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο ότι επιτέλους παραλήφθηκε η νέα μηχανή η οποία θα κατασκευάζει αρβύλες και πως η κατασκευάστρια γερμανική εταιρία υποχρεώθηκε να μας πληρώσει μεγάλη οικονομική ρήτρα καθώς παρουσίασε μία δυσλειτουργία. Ο αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς σημείωσε ότι εδώ και καιρό ο ίδιος αλλά και άλλοι φορούν τις πρώτες αρβύλες «νέας γενιάς», τις οποίες  άρχισε να παράγει το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο. 

Μάλιστα με του νέου τύπου αρβύλες έχουν εφοδιαστεί και οι Ειδικές Δυνάμεις όπου οι άνδρες τους θα καταγράψουν και τις παρατηρήσεις τους για τα νέα υποδήματα προκειμένου να βελτιωθούν όπου κριθεί σκόπιμο.. Να σημειωθεί ότι με την παλιά μηχανή παράγονταν 250 ως 260 ζευγάρια αρβύλες ,η ποιότητα των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Με τη νέα μηχανή παράγονται 760 ως 800 ζευγάρια σε όλα τα νούμερα, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο.

Μάλιστα ο αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς δώρισε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο ένα καινούργιο ζευγάρι άρβυλες που τον εντυπωσίασαν. Ας ελπίσουμε το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο στο μέλλον να τροφοδοτεί με αρβύλες την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και να μην χρειάζονται να αγοράζονται υποδήματα αυτού του τύπου ,μέσω διαγωνισμού, από την Κίνα ή από την Τουρκία …


σχετικα αρθρα