«Χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή» για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι η πιο σημαντική «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του είναι η κοινωνική κατάσταση.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm είπε ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα το εφαρμόσουμε από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών. Θα βάλουμε μπροστά τη γενικότερη συζήτηση για το χρέος. Θα εκκινήσουμε τη συζήτηση για το πώς μπορεί να απομειωθεί δραστικά με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και γενναίο κούρεμα».

Παράλληλα, μιλησε και για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, πάγωμα τοκοχρεωλυσίων, έτσι ώστε να ξεκινήσει κι ένα σχέδιο γενικότερο για την ανασυγκρότηση της χώρας και να μη βρισκόμαστε στον κάβο του Ιουνίου-Ιουλίου με τα 8-9 δισ. ευρώ.

«Έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές και η πιο σημαντική είναι η κοινωνική κατάσταση. Υπάρχει κρυφή ατζέντα και από πλευρας ΔΝΤ που ζητά κι άλλα πράγματα, εκτός από τους Ευρωπαίους» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή». 

Για τα «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση, ο κ. Βούτσης έθεσε τη νωπή λαϊκή εντολή και την «επίγνωση σε όλη την Ευρώπη ότι το πράγμα δεν πηγαίνει πιο πέρα».

Και πρόσθεσε: «Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τιμωρητικά την Ελλάδα για να μην παίρνουν θάρρος Ολάντ, Ρέντσι κλπ» σημείωσε.

«Δεν παίρνουμε αποστάσεις από ΜΜΕ, είμαστε δίκαιοι» ανέφερε και έκανε λόγο για «αλητείες που συμβαίνουν από κάποιους για να είναι μέσα στο μαντρί».

Είπε ακόμα ότι «στην "Ανατροπή" δεν πηγαίνουμε, έχουμε δικαίωμα να μην πηγαίνουμε κάπου που έχουν χρησιμοποιηθεί πράγματα εναντίον μας».