Να πάρει σαφή θέση η ελληνική Κυβέρνηση για τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για επανασχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητά με ερώτηση της προς τον Υπουργό Εξωτερικών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής, Νάντια Βαλαβάνη, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Νίκο Μιχαλάκη.

Στην ερώτησή τους ζητούν να αποδεσμευτεί η Ελλάδα «από τις απαράδεκτες δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. σχετικά με ενεργειακές και αναπτυξιακές επιλογές που αγνοούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του ελληνικού λαού ».

Παράλληλα, αναφέρονται στις σημαντικές διεργασίες που ακολούθησαν διεθνώς, και ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν, η πολιτική που μέχρι σήμερα οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει στο θέμα των αγωγών και της ΔΕΣΦΑ, υπαγορεύεται αποκλειστικά από κέντρα εκτός Ελλάδας, ενώ καλούν την Κυβέρνηση να λάβει θέση «απέναντι στη προσεκτική μεν, αλλά σαφή πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου να μη μείνει η χώρα μας έξω από τις σχετικές διεργασίες».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν, επίσης, «να καταστεί σαφές στους εταίρους ότι προηγείται το συμφέρον της Ελλάδας, και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που δοκιμάζεται βίαια η ελληνική κοινωνία».