«Σοφή κίνηση» χαρακτήρισε την κίνηση Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο CNBC. 

Συγκεκριμένα τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο ότι «ήταν σοφή κίνηση γιατί υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές για τον τερματισμό του μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι και εκτιμώ δικαίως, δεν ήθελαν να υπογράψουν μία τελική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει πολιτικά στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή ήξεραν ότι θα γίνουν εκλογές – λόγω της προεδρίας- νόμιζαν, επαναλαμβάνω δίκαια, ότι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα δύο μήνες για να  βάλει σε τάξη την πολιτική της κατάσταση».

Και πρόσθεσε:

«Τώρα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει πρόεδρο, να προχωρήσει σε εκλογές, να έχει μία νέα κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ε.Ε. για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους. Εάν δεν γίνουν αυτά, τότε θα υπάρξει μία κατάσταση όπου κανείς δεν θα γνώριζε τι θα γίνει και κρίση - η κρίση δεν είναι καλό πράγμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι «εάν η παρούσα κυβέρνηση αποκτήσει ξανά πλειοψηφία και θελήσει να  συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό σε ότι αφορά το θέμα του χρέους, γιατί η Ε.Ε. θέλει να τελειώσει αυτή η συζήτηση. Εάν όμως, εκλεγεί ένα κόμμα που δεν δέχεται τις υφιστάμενες συνθήκες και θέλει να αλλάξει πολλά σημεία των δανειακών συμβάσεων τότε θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια».

Παράλληλα, ο κ,. Σημίτης επισήμανε ότι για να πετύχει το στοίχημα του κ. Σαμαρά οι δανειστές θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα.

Δείτε τη συνέντευξη: