Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η προεδρική εκλογή εκ των πραγμάτων προσδιορίζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και θα αναδείξει το τοπίο που θα γίνει η πολιτική αντιπαράθεση την επόμενη περίοδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το επόμενο δίμηνο είναι το κρισιμότερο διάστημα για την Ελλάδα και όπως επιμένει ο Πρωθυπουργός θα απαιτηθεί μια διαδικασία σκληρών διαπραγματεύσεων και λεπτών χειρισμών. Αυτό το διάστημα, επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι θα οριστικοποιηθεί η μετάβαση της Ελλάδας στην επόμενη φάση, μετά τη δίμηνη παράταση του μνημονίου. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αν και τα αριθμητικά δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικά, ελπίζουν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η Κυριακή 25 Ιανουαρίου ή το αργότερο η 1η Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση επιμένει στην υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες, παρά τα σενάρια αντικατάστασης στην τρίτη ψηφοφορία, όπως κυκλοφόρησαν και ο Αντώνης Σαμαράς και με την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ το μεσημέρι της Πέμπτης θα εξηγήσει ότι με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα αποτρέπεται η εμπλοκή της εκλογικής διαδικασίας με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπάρχει καθαρό τοπίο, επιβραβεύεται το ήθος και η διαδρομή του Σταύρου Δήμα και στο πρόσωπο που νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται η πολιτική ενότητα του έθνους σε μια κρίσιμη καμπή για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιδιώξεις του.

Η άποψη του Πρωθυπουργού είναι ότι στην εκλογική αναμέτρηση στη Βουλή για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ των πραγμάτων θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού. Ούτως ή άλλως, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα ακολουθήσουν οι εκλογές και τότε θα έχουν όλα τα κόμματα την ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους.

Πάντως για καλό και για κακό στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.