Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

«Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στις εσωτερικές διαδικασίες άλλων χωρών» φέρεται να είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την διάρκεια της 50λεπτης συνάντησης τους στο παγωμένο Βερολίνο. 

Η επαφή των δύο ήταν σχετικά θερμή, παρότι στο παρελθόν Σόιμπλε και Βενιζέλος ως ομόλογοι είχαν συγκρουστεί σφόδρα με αποκορύφωμα μία κρίσιμη συνάντησή τους στην Πολωνία όπου ο Γερμανός πολιτικός μίλησε για πρώτη φορά για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ. 

Το κλίμα μπορεί να έχει αλλάξει, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του φειδωλού σε καλά σχόλια Σόιμπλε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία και κατ' επέκτασιν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που μόλις Σαμαράς και Βενιζέλος πήραν από κοινού την απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής ενημέρωσαν Μέρκελ, Γιούνγκερ και Μοσκοβισί για τα μελλούμενα. 

Από τις κοινές δηλώσεις Σόιμπλε-Βενιζέλου διαφαίνεται ένα μήνυμα -αποστασιοποιημένης- στήριξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις νέες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν , χωρίς όμως εκπτώσεις όπως διευκρίνισε στα προαπαιτούμενα της επόμενης μέρας του μνημονίου στην Ελλάδα. 

Ο κ. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι για την επόμενη μέρα του μνημονίου αξιώνει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, ως προϋπόθεση για την χορήγηση της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ώστε να επιστρέψει ομαλά η Ελλάδα στις αγορές.

«Είμαστε πρόθυμοι να θέσουμε στη διάθεση της Ελλάδα την προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» επανέλαβε αρκετές φορές στον συνομιλητή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Βερολίνο υπάρχει ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον γερμανικό Τύπο.