current views are: 2

11 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:19

Εκλογή Προέδρου: «Υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά, ακόμη δεν έχετε δει τίποτε»

Κατακόρυφα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή του ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Κατακόρυφα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή του ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Κατακόρυφα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή του ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, κατά 1,5 μήνα, και η υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα προκάλεσαν, μετά από ένα πρώτο κύκλο δηλώσεων περί λυτρωτικής κίνησης, εμφανή αμηχανία στους γαλάζιους βουλευτές που βλέπουν ως ισχυρό μπροστά τους το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και, συνεπώς, τον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής τους έδρας. 

Το Μαξίμου δεν συμμερίζεται τα συμπτώματα ηττοπάθειας των γαλάζιων, αν και είναι αλήθεια πως οι πρώτες αντιδράσεις αρκετών εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες «πάγωσαν» το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά, ακόμη δεν έχετε δει τίποτε» σημειώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού σε βουλευτές και δημοσιογράφους που τους προσεγγίζουν για να πάρουν πληροφορίες για τη δυναμική των πραγμάτων. 

Με την ίδια διάθεση αντιμετωπίζονται και τα σενάρια, που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, για το ενδεχόμενο αλλαγής του κυβερνητικού υποψηφίου μεταξύ δεύτερης και τρίτης εκλογής. «Όποιος κι αν είχε προταθεί, όσοι ήθελαν θα έβρισκαν προφάσεις για να μην ψηφίσουν» σημειώνουν σχετικώς οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνον το πρόσωπο αλλά και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Και η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που η δικομματική δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μία υποψηφιότητα (πχ Κουβέλη) που θα έφερνε το σύνολο της ΔΗΜΑΡ στο προεδρικό στρατόπεδο, η όποια άλλη υποψηφιότητα θα αντιμετωπιζόταν με κριτική διάθεση. Σημειώνουν, δε, κυβερνητικές πηγές ότι ουδείς ουσιαστικά απέρριψε την υποψηφιότητα Δήμα ως ανεπαρκή, αλλά άπαντες επικαλούνται πολιτικούς ή άλλους λόγους. Πάντως, ο κ. Σαμαράς προχώρησε χθες σε δεύτερη ρητή δήλωση στήριξης του κ Δήμα και για τις τρεις εκλογικές διαδικασίες στη Βουλή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βάλει τέλος στα σενάρια. 

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να το πράξει και σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η ομιλία Σαμαρά, μετά τη χθεσινή στην ΕΣΕΕ, και τουλάχιστον μία ακόμη προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη στη Βουλή, για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα αποτελέσουν το δημόσιο βήμα μέσω του οποίου ο Πρωθυπουργός θα οριοθετήσει το διακύβευμα της επιλογής: εκλογή Προέδρου και συνέχεια της πορείας χωρίς κλυδωνισμού ή εκλογές και περιπέτεια; Παράλληλα, θα επιδιώξει να «ντοπάρει» τους γαλάζιους οι οποίοι είτε ήδη ξεκινούν προεκλογική εκστρατεία, είτε απλώς αναλώνοντας σε σχόλια για το τί και το πώς των τελευταίων εξελίξεων. 

Τα διλήμματα που θα αναπτύξει ο κ. Σαμαράς μοιάζουν, και είναι, εκλογικά. Όχι μόνον προς τους 300 της Βουλής που θα κληθούν να επιλέξουν ή να μην επιλέξουν Πρόεδρο αλλά και προς τους πολίτες, που δεν αποκλείεται να είναι αυτοί που θα κρίνουν, σε πρόωρες εκλογές, τις πολιτικές εξελίξεις. Μέχρι τότε, είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλά ακόμη επεισόδια και την πολιτική κόντρα να κορυφώνεται. Η εικόνα του Χρηματιστηρίου και των αγορών τις προηγούμενες 48 ώρες είναι ενδεικτική των κλυδωνισμών που μπορεί να υπάρξουν. Και ουδείς μπορεί, αυτή τη στιγμή, να προεξοφλήσει τί θα συμβεί εάν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο, την προσεχή Τετάρτη, είναι τέτοιο που να επιβεβαιώνει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κι αυτό είναι, προφανώς, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίσουν και οι 300. 

Χθες, ο Πρωθυπουργός του κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώ δεν αποκλείεται και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες συνάντησης με ανεξάρτητους, πέραν των προσπαθειών που γίνονται από τους Δημ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη, Μ. Βορίδη και Κ. Μπούρα. 

Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Δήμας, επίσης, κινείται προς ενίσχυση της υποψηφιότητάς του. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, στο περιβάλλον του που θεωρούν ότι εάν είχε ενημερωθεί λίγο νωρίτερα για τις κυβερνητικές προθέσεις, θα είχε προλάβει να προλειάνει το έδαφος, τουλάχιστον έναντι κάποιων βουλευτών, αποτρέποντας έτσι το κύμα αρνήσεων που κυριάρχησε τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.  


σχετικα αρθρα