Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τελευταία αξιολόγηση που- όπως είπε- πρέπει λήξει «χωρίς να πάρουμε μέτρα επώδυνα που δεν τα χρειαζόμαστε και που θα ανακόψουν την ανάπτυξη».

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η προεδρική εκλογή οι πολίτες ανησυχούν μήπως η χώρα συρθεί σε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτά τις δημοσκοπήσεις και ξεχνά την πιο σημαντική μέτρηση: Ότι ο λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, δεν θέλει να ανακοπεί η πορεία του τόπου προς την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ σημείωσε ότι ο κόσμος «θα τιμωρήσει όποιους σύρουν τη χώρα σε εκλογές, γιατί παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα παραλύσει τη χώρα».

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκβιάζει βουλευτές με την προεδρική εκλογή, ώστε να υποχρεωθεί η χώρα να πάει σε εκλογές.

«Το νέφος που είχε δημιουργηθεί οδήγησε κάποιους από τους δανειστές να ζητούν πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν. Γι' αυτό πήραμε την απόφαση να φέρουμε την προεδρική εκλογή ενάμισι μήνα νωρίτερα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ρήξης με την Ευρώπη που θα οδηγήσει σε κρίση την Ελλάδα που μπορεί να μεταδοθεί και στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει στο στόμα των ξένων τη λέξη Grexit» επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων τόνισε: «Την ευθύνη πρέπει να την πάρουν όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από κόμματα. Δεν τους ζητάει κανείς να συμφωνήσουμε με καμία πολιτική, για άλλο πράγμα ψηφίζουμε εδώ. Προσέξτε γιατί αυτή η ευθύνη είναι πάρα πολύ βαριά και θα μας ακολουθήσει όλους για πάρα πολλά χρόνια ». 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι κανένας δεν θα κατηγορήσει τη Βουλή αν εκλέξει πρόεδρο, όμως - όπως είπε- αν η αδυναμία εκλογής προέδρου οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες, τότε θα είναι υπόλογοι. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες.

«Τις επόμενες μέρες θα κριθούμε όλοι από εξελίξεις που θα φανούν μετά από μερικές εβδομάδες.  Η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί από την αναστάτωση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές » σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

«Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι εξαιρετική, γι’ αυτό κάποιοι λένε ότι δεν θα είναι υποψήφιος μέχρι το τέλος. Τους το ξεκόβω από τώρα: Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ο Δήμας θα είναι υποψήφιος μέχρι την τρίτη και τελευταία εκλογή» τόνισε. 

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι: «Τελικά κατέθεσαν ένα πρόγραμμα που το αμφισβήτησαν οι δικοί τους άνθρωποι και είπα ότι προτείνουν για τη χώρα δάκρυα και αίμα. Πήγαν πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο», ενώ σε μια αποστροφή του λόγου είπε: «τι το ήθελαν, δεν το άφηναν καλύτερα;».

 «Όταν διακηρύσσουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο λένε στις αγορές μην δανείζετε στην Ελλάδα» τόνισε  και σημείωσε ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν φόβο παντού. «Δεν έχουν πολιτική και αυτό του εμφανίζουν ως οι αγορές αντιδρούν γιατί η πιθανότητα να γίνουν εκλογές και να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως βεβαιότητα καταστροφής της χώρας» επεσήμανε. 

Την ίδια ώρα, φωτογράφισε τον Φώτη Κουβέλη για τη στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την Κουμουνδούρου.  «Ενώ αρχηγός μικρότερου κόμματος φαίνεται να υποκύπτει. Και να συμμαχεί με ποιους; Με εκείνους που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ο ίδιος ως «επικίνδυνους και για την Αριστερά και για τον τόπο. Νομίζουν ότι λαός δεν υπάρχει, ότι μάτια δεν βλέπουν, ότι μνήμες δεν ανακαλούνται» είπε χαρακτηριστικά. 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι αν δεν βγει πρόεδρος και πάμε σε εκλογές, θα υπάρξει γενικευμένη αναταραχή.  

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα πληρωμών, ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία για να περάσει η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή. 

«Με τη συμφωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που εξασφαλίσαμε  πριν λίγες μέρες, η Ελλάδα θα είναι απόλυτα καλυμμένη ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Με τα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε χθες, δεν θα έχει  ως τότε κανένα πρόβλημα πληρωμών. Ούτε και θα χάσει την τελευταία δόση από τα ευρωπαϊκά δάνεια.

Εφ’ όσον εκλεγεί Πρόεδρος στις 28 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, στις 29, θα ζητήσουμε την βοήθεια χρέους, που ήδη έχουμε υπογράψει από το Νοέμβριο του 2012, θα υπογράψουμε τη νέα Συμφωνία για τη μετά το Μνημόνιο εποχή,  με την θωράκιση, πάντα, της πιστωτικής γραμμής. Κι έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις:
Στην ανάπτυξη που ήδη άρχισε και προεξοφλείται πολύ ισχυρή για τα επόμενα χρόνια. Και στις μεταρρυθμίσεις, που κάνουν πλέον όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν κεντροδεξιές είτε έχουν κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

Δικός μας δρόμος να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες Ανάπτυξης. Να προχωρήσουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, χωρίς την οποία - μην κάνετε λάθος- δεν μπορεί να υπάρχουν μεγάλες, τολμηρές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ριζοσπαστικές, επαναστατικές θα πω ακόμα, από δω και μπρός. Να προχωρήσουμε σε μια Νέα Ελλάδα, να γίνουμε φυσιολογική χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης, σταθερότητας, ευημερίας, ευκαιριών για τον καθένα» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.