Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέχοντας νέες διευκρινίσεις για τη χθεσινή δήλωση της Κομισιόν σχετικά με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει ο Γάλλος επίτροπος στην Αθήνα θα ανακοινωθεί αύριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα και την εκλογή Πρόεδρου, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του επιτρόπου, μετά το Ecofin της 9ης Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ σχετικά με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα, ο Μ. Σχοινάς ρωτήθηκε κατά πόσον έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά την παρέμβασή της στα εσωτερικά ενός κράτους -μέλους.

Ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η χθεσινή δήλωση της Επιτροπής επισήμανε τρία σημεία: Πρώτον, τη δημοκρατική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Δεύτερον, το ότι ο «μοναδικός» υποψήφιος είναι πρώην επίτροπος και «πεπεισμένος ευρωπαϊστής» και η υποψηφιότητά του είναι ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη. Τρίτον, ότι η επιλογή βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Βουλής και του ελληνικού λαού.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν θα επισκεφθεί μαζί με τον Π. Μοσκοβισί την Αθήνα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, πριν από περίπου ένα μήνα, ο Μ. Σχοινάς απάντησε αρνητικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κ. Κατάινεν θα επισκεφθεί κάποια στιγμή την Ελλάδα, στο πλαίσιο της προώθησης του επενδυτικού πακέτου που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ.