Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαρίου αναφέρονται ως πιθανότερες ημερομηνίες για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή θα προκύψει εάν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή. Στο αρνητικό σενάριο, που απεύχεται ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν θέλουν να μπει η χώρα σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αν και έχει κατά νου την επιχείρηση με τον κωδικό «180», εξετάζει και την ευρύτερη στρατηγική σε περίπτωση που διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ήδη, χθες με την ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της ΕΣΕΕ, αλλά και σήμερα στην Κ.Ο της ΝΔ, έθεσε το δίλημμα μιας πιθανής εκλογικής αναμέτρησης, τονίζοντας ότι εάν έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρώ και θα επιστρέψει στη δραχμή.

«Δεν έχω δικαίωμα να διακινδυνεύσω ούτε κατ' ελάχιστο την πολυετή προσπάθεια της κυβέρνησης και κυρίως του ελληνικού λαού. Εγώ είμαι υποχρεωμένος στις πολιτικές επιλογές μου να λαμβάνω υπ' όψιν το γενικό συμφέρον του τόπου» λέει σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός.

Πολιτικά ο Πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρονται αποφασισμένοι να εκμεταλλευθούν πλήρως τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξουν, όπως λένε, «τις παλινωδίες, την αναξιοπιστία και την ηττοπάθεια» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ περί αστάθειας την επόμενη μέρα και τα όσα και πάλι αναφέρονται περί πιθανού Grexit.

«Ο Τσίπρας θα πληρώσει τον λογαριασμό Σταύρου Δήμα μέχρι δεκάρας και κάτι παραπάνω» έλεγε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας με αυτή τη φράση τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά το Μέγαρο Μαξίμου τορπιλίζει την εθνική συναίνεση και οδηγεί τη χώρα στις εκλογές εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο Τσίπρας» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη «θα ηττηθεί είτε στην προεδρική εκλογή είτε στην κάλπη και αυτό θα το καταστήσουμε σαφέστατο στον ελληνικό λαό».

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι υπάρχουν αρκετά γαλάζια στελέχη που εκφράζουν ενστάσεις για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και υποστηρίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος παγίδεψε τον Αντ. Σαμαρά, κάτι που αρνούνται στο Μαξίμου... Μένει να αποδειχθεί το αντίθετο και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η στρατηγική της κυβέρνησης!