Βαθιά ανεύθυνη πράξη χαρακτήρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την μετάθεση ευθυνών στο εκλογικό σώμα, ρίχνοντας το βάρος στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που θα κληθούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Όσοι βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την καταστροφή που θα προκαλέσουν στη χώρα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μιλώντας στη Βουλή.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι βουλευτές αρνούμενοι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταθέτουν τη δική τους ευθύνη στο εκλογικό σώμα. Ακούγεται σαν τάχα δίκαιο και δημοκρατικό να αποφασίσει ο λαός. Είναι πράξη βαθιά ανεύθυνη όμως, όπως κάθε μετάθεση ευθύνης».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε: «Ο λαός μάς εξέλεξε για να αποφασίζουμε και όχι για να του πετάμε πίσω το μπαλάκι. Ο λαός αποφασίζει για την κυβέρνηση κάθε τέσσερα χρόνια όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στη Δημοκρατία, ευθύνη των βουλευτών είναι, μεταξύ άλλων, να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι, λοιπόν θάρρος, αλλά είναι ανευθυνότητα να μην ψηφίσει κανείς Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι δεν ψηφίσουν θα είναι ανεύθυνοι και εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για το τι θα συμβεί στη χώρα. Κάθε ψήφος ενάντια στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγει τον δρόμο για μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ολέθριο σφάλμα» και «δημοκρατικά ανήθικο» την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εκλογές μέσω του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν προκληθούν εκλογές τώρα «θα μπερδευτεί η χώρα από την ακυβερνησία και θα διχαστεί από τη βία των ιδεοληψιών», σημειώνοντας ότι αν υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «γεννιέται ο τρόμος, γιατί θα ξεκινήσει ένας μεγάλος, απρόβλεπτης διάρκειας εφιάλτης».