Για πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, αποκάλυψε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

«Έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αν και δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση,  αυτό που προκύπτει από τις επαφές είναι ότι θα υποβληθεί.

Για το εάν η προληπτική γραμμή είναι η ιδανική εξέλιξη της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως στις περισσότερες περιπτώσεις που μια χώρα που έχει πρόγραμμα δόσεων με το ΔΝΤ επανακτά την επαφή με τις αγορές, το πρόγραμμα του Ταμείου μετατρέπεται σε προληπτικό.

Σχετικά με την επιστροφή του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικαΡίσι Γκογιάλ στην Αθήνα απάντησε πως η επιστροφή του πλήρους διαπραγματευτικού κλιμακίου του ΔΝΤ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. 

Ερωτηθείς για το εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ματαιώσουν την επιστροφή των δανειστών, επανέλαβε «στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο».

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για τις «πολιτικές πρωτοβουλίες» του τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «σχετική επικοινωνία» και ούτε αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και εάν αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την οικονομία, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρκέστηκε να πει τόνισε πως συνήθως υπάρχει μεταβλητότητα σε χώρες που διεξάγονται εκλογές.