«Δεν θα μείνουμε εκτός των εξελίξεων που σημειώνονται την τελευταία περίοδο στη "νότια Κύπρο"», διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε συνάντηση του Διεθνούς Συμποσίου Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

«Αυτήν τη στιγμή το πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa κυκλοφορεί εκεί κι όσο η "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου" κι η Ελλάδα δεν πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας, θα παραμείνει στην περιοχή», τόνισε.

«Στην περιοχή της ΑΟΖ (της Κύπρου) έχουν δικαιώματα και οι Τούρκοι, που ζουν στην Κύπρο. Έχουν ίσα δικαιώματα. Και θα ήθελα να τονίσω ότι θα υποστηρίξουμε αυτά τα δικαιώματα μέχρι τέλους», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία γίνεται, με ταχείς ρυθμούς, ο ενεργειακός κόμβος της περιοχή», δήλωσε ακόμα, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη το πετρέλαιο των Τουρκομάνων και των Καζάκων μεταφέρεται μέσω του αγωγού Μπακού - Τυφλίδας - Τσεϊχάν».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι παρατάθηκε για 20 χρόνια η συμφωνία για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ - Γιουμούρταλικ και ότι θα αυξηθεί η χωρητικότητα του. Από το 2007 λειτουργεί ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού - Τυφλίδας - Ερζερούμ κι η διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκίας -Ελλάδας. Πρόσφατα συμφωνήθηκε ο αγωγός ΤΑΝΑΡ για τη μεταφορά αερίου 10 δισ. κυβικών ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος στην Ευρώπη, είπε ο τούρκος Πρόεδρος.

«Η Τουρκία, πλέον, εμπλέκεται στην αναζήτηση για πετρέλαιο σε όλα τα μέρη του κόσμου, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Ιράκ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Καζακστάν, από τη Ρωσία μέχρι την Κιργισία, μέχρι τη Λιβύη, μέχρι την «ΤΔΒΚ», μέχρι και την Κολομβία», σημείωσε.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι το φυσικό αέριο του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου θα διοχετευθεί στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη οριστική εγκατάλειψη του South Stream και «στην επιλογή αυτού που ο πρόεδρος Πούτιν ονομάζει "Turkish Stream"».

Αυτός ο αγωγός θα περνάει για λίγο από τη Μαύρη Θάλασσα και στην συνέχεια, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, θα οδηγεί στη Ευρώπη. Αν συμφωνήσουμε, θα κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό, χωρητικότητας 63 δισ. κυβικών ετησίως», συμπλήρωσε.