current views are: 2

11 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:44

Βενιζέλος: Είναι ώρα ευθύνης – Σταϊνμάγερ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις (Bίντεο)

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσίευση 18:44’
αρθρο-newpost

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «είναι σημαντικό οι δυνάμεις, οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο» και προσέθεσε: 

«Υποσχέθηκα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την τολμηρή ελληνική μεταρρυθμιστική πορεία. Και είμαι πολύ ευτυχής, και εσύ ακόμα περισσότερο από εμένα, ότι σε αυτό τον δρόμο επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος σε αυτούς τους τελευταίους μήνες, μην πω χρόνια. Και μπορώ να πω πρόοδος, την οποία σεβόμαστε και την οποία αναγνωρίζουμε ρητά. Τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, η οποία μας εξέπληξε λίγο όλους. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, τις οποίες βεβαίως παρακολουθούμε με προσοχή εδώ στην Γερμανία».

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊνμάγερ, για να προσθέσει τόνισε πως είναι «σημαντικό οι δυνάμεις, οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο και προπάντων τον δύσκολο χρόνο των επόμενων εβδομάδων να σταθούν κοντά μεταξύ τους και να έχουν έτσι την δυνατότητα πράγματι να ολοκληρώσουν την εκκίνηση, η οποία υπήρξε στην Ελλάδα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του έκανε λόγο για πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και, αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η αίσθηση του καθήκοντος θα επιτρέψει να εκλεγεί συναινετικά ΠτΔ και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές».

Όπως είπε, αυτό το ενδεχόμενο θα βοηθήσει τη χώρα, «καθώς θα επιτρέψει κατά το δίμηνο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ακολουθήσουν 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, κατά τους οποίους θα μπορέσει να απογειωθεί, πραγματικά, η ελληνική οικονομία. Αν δεν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης».

Τέλος επεσήμανε ότι «θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις θυσίες» που έγιναν όλο αυτό το διάστημα.

«Ταύτιση θέσεων Ελλάδας – Γερμανίας»

Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη να «αποφεύγονται οι πρόσθετες εντάσεις».

«Με τις τελευταίες επαφές που είχαμε με την τουρκική κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τη δική μου επίσκεψη στην Άγκυρα αλλά και με τη διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα πριν λίγες μέρες, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, κάναμε βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλες πολλές προσπάθειες, πάνω στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ανοιχτές κρίσεις της εποχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ταύτιση των θέσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας και συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων και στην ανατολική και τη νότια γειτονιά της ΕΕ. 

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τις εξελίξεις σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος. 

«Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς την εκτίμηση ότι πέτυχε η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της γρήγορης εξάπλωσης του ISIS, κυρίως στο Ιράκ, όπου στόχος μας είναι να την επιβραδύνουμε, να τη σταματήσουμε. Είμαστε φυσικά πολύ μακριά από πολιτικές λύσεις. Αυτό ισχύει τόσο για το Ιράκ όσο, κυρίως, για τη Συρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.


σχετικα αρθρα