Η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμβάλει στην παράταση του βίου της κυβέρνησης, επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την «Προοδευτική Διακύβερνηση και τις Μεταρρυθμίσεις», ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πως  «η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι στην πραγματικότητα μια κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Είναι μια κίνηση να ληφθούν τα νέα μέτρα μετά τις εκλογές. Το ζήτημα όμως είναι να μη ληφθούν νέα επαχθή μέτρα».

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι η πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων που απαιτούνται για τη διαδικασία, και αυτό αφορά πρωτίστως την αλλαγή πολιτικών ώστε να σταθεί δυνατή η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. 

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε με την ψήφο μας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλλουμε στην παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης και στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και σε αυτή τη διακυβέρνηση το κόμμα του θα συμβάλλει.

Περιέγραψε ως βασικά σημεία της νέας συμφωνίας με τους δανειστές την σημαντική ελάφρυνση του χρέους, την προσγείωση των δημοσιονομικών στόχων και τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία καθώς και τη προώθηση ενός διαφορετικού εσωτερικού προγράμματος με μεγάλες δομικές αλλαγές, μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας.

«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Για αυτό τονίζουμε πως η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε.

Κατά την εκδήλωση, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Σάκης Παπαθανασίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα εκκρεμούσαν και εκκρεμούν ακόμη μεγάλες μεταρρυθμίσεις ενώ όσες έγιναν στα πλαίσια του μνημονίου ήταν και άδικες και αναποτελεσματικές.

Οδήγησαν, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, σε μια τεράστια αφαίρεση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς το πολιτικό σύστημα και ειδικά τα κόμματα που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση φάνηκαν ανίκανα να προωθήσουν ένα διαφορετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Στη παρέμβασή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, επεσήμανε ότι η χώρα μέχρι την κρίση δεν είχε θεσμούς που να διευκολύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την έγκαιρη εισαγωγή αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μετά την εκδήλωση της κρίσης καταγράφηκε ανάλογη αδυναμία κατανόησης των αιτιών που την προκάλεσαν. Εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων αλλαγών, ιδιαίτερα στους θεσμούς, είναι ακόμη μπροστά και υπογράμμισε την ανάγκη για συναινέσεις ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις λέγοντας: 

«Η επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα είναι εύκολη. Ούτε θα βγούμε οριστικά από την κρίση με διαγγέλματα, ατάκες και λογύδρια και μεταρρυθμιστικά ευχολόγια. Θέλει συνεννόηση και πράξεις».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας κατέκρινε την πολιτική του Μνημονίου που διέλυσε, όπως είπε, τον κοινωνικό ιστό και τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποκατάσταση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις για μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν κεκτημένα ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.