Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ακόμη και στις δύσκολες ημέρες του Ιουνίου 2013, όταν ο Φώτης Κουβέλης τράβηξε τη ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε αποφύγει τα αιχμηρά σχόλια. Οι δίαυλοι διατηρήθηκαν μέχρι πριν λίγους μήνες, όταν ο κ. Κουβέλης φέρεται να είχε συγκατανεύσει στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία. Το σχέδιο διέρρευσε, οι αντιδράσεις φούντωσαν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε να κάνει στροφή. Πολλών μοιρών. Από το σενάριο της Προεδρίας με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προς την Κουμουνδούρου και το ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή σκληρή αναφορά του Αντώνη Σαμαρά για τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, προφανώς δεν προέρχεται από πικρία έναντι των χειρισμών Κουβέλη. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς είναι απολύτως έμπειρος στις πολιτικές μάχες και διαπραγματεύσεις ώστε να γνωρίζει ότι δεν χωρούν συναισθηματισμοί. 

Η φράση Σαμαρά ότι «αρχηγός μικρότερου κόμματος φαίνεται να υποκύπτει και να συμμαχεί με ποιους; Με εκείνους που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ο ίδιος ως “επικίνδυνους και για την Αριστερά και για τον τόπο”! Νομίζουν ότι λαός δεν υπάρχει, ότι μάτια δεν βλέπουν, ότι μνήμες δεν ανακαλούνται» δεν είχε ούτε καν ως μόνον στόχο να «κάψει» τα επίμονα σενάρια ότι ο κ. Κουβέλης θα ήταν ο τελικός υποψήφιος στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου στη θέση του Σταύρου Δήμα. 

Ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να εκθέσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, επισημοποιώντας αυτό που λέγεται και γράφεται αλλά δεν επισημοποιείται. Ότι, δηλαδή, ο κ. Κουβέλης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή, αν δεν έχει ήδη έλθει σε συμφωνία, με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Την εξέλιξη αυτή συζητούν, καθημερινά, όχι μόνον αυτοί που αποχώρησαν, προ μηνών, από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και οι βουλευτές που παραμένουν στις τάξεις της. Και οι οποίοι, σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, είναι αποφασισμένοι να μην ακολουθήσουν την... ολική επαναφορά Κουβέλη στο ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμούν ακόμη και να μείνουν εκτός πολιτικής από το να μετακομίσουν στην Κουμουνδούρου. 

Τέτοιες τάσεις αποστασιοποίησης από τη γραμμή προσέγγισης με την Κουμουνδούρου εκφράζουν στελέχη όπως η Νίκη Φούντα, οι Γ. Πανούσης, Θ. Ψύρρας, Ν. Τσούκαλης και, πιθανότατα, ο κ. Γ. Κυρίτσης. Είναι σαφές ότι με την επισημοποίηση του γάμου μεταξύ Τσίπρα και Κουβέλη, οι συγκεκριμένοι θα αντιδράσουν με ένταση. Και, προφανώς, ο κ. Κουβέλης ουδεμία διάθεση ανακοινώσεων έχει, πριν επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο με την προεδρική εκλογή και η προκήρυξη εκλογών. 

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς έκανε χθες ένα πρώτο βήμα να εκθέσει τον κ. Κουβέλη, χρεώνοντας του προσωπικά (σ.σ. και όχι στη ΔΗΜΑΡ γενικώς) την προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Και το έπραξε με το βλέμμα στους 5 συγκεκριμένους βουλευτές που υπό προϋποθέσεις (πολλές είναι η αλήθεια) θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το στείρο «όχι» στον Πρόεδρο και να αλλάξουν τα αριθμητικά δεδομένα της κάλπης.