Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές άφησε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίσε σε συνέντευξή του στον Σκάι «απαράδεκτη» και «αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας» τη θεωρία ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς.

«Κάθε χώρα που είναι δημοκρατική είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Παίρνει υπόψη της το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά αποφασίζει με βάση το δικό της συμφέρον», εξήγησε τονίζοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «ακυρώσει» τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιδράσεις των αγορών έκανε λόγο για «ανεπιθύμητη εξέλιξη» ωστόσο σημείωσε ότι η πτώση «δρομολογήθηκε» από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και δεν αντανακλά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους φόβους τους πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να «ενδυναμώσουν» τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, «εφόσον όμως, θέλει να διαπραγματευτεί».

Την ίδια ώρα,  ο Κώστας Λαπαβίτσας φαίνεται να δημιουργεί αναταραχές στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με σημερινές του δηλώσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b για επιστροφή στη δραχμή», είπε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά Fm ο οικονομολόγος, Κώστας Λαπαβίτσας.

«Θα υπάρξουν πολύ σοβαρά ζητήματα και αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγεί μπροστά να πει τι χρειάζεται και να παλέψει γι αυτά».

Όπως πρόσθεσε: «Καμία προοπτική και κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλείεται από την κυβέρνηση για το θέμα άλλου νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία και 4 διαφορετικα και εναλλακτικά πλάνα. Θα πάει σε διαπραγματεύσεις και θα του προκύψουν σίγουρα προβλήματα. 'Ενα από τα πλάνα τα οποία πρεπει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το εξετάζουν και οι υπόλοιποι είναι τι θα κάνει αν μας μπει το μαχαίρι στο λαιμό».

Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου για τις εν λόγω δηλώσεις διευκρινίζουν ότι ο κ. Λαπαβίτσας δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνουν ότι απλά είχε προταθεί για ευρωβουλευτής χωρίς η υποψηφιότητά του να γίνει τελικά δεκτή.