Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Να κάψουν τη νέα παρέμβαση Παπανδρέου στο σκέλος της που αφορά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεννόησης επιχειρούν από την Χαριλάου Τρικούπη έχοντας πάρει σαφείς οδηγίες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε αυτοσυγκράτηση και δεν αντέδρασε παρορμητικά στην νέα «πρόκληση» του πρώην πρωθυπουργού και συνέστησε από το Βερολίνο στους συνεργάτες του να προσπαθήσουν να αποδομήσουν το περιεχόμενο της πολυσέλιδης ανακοίνωσης με αιχμή τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού. 

«Θέλει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να γίνει και πάλι πρωθυπουργός και να ξανακυβερνήσει την χώρα» σχολίαζαν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αποφεύγοντας την παραμικρή κουβέντα για την δημιουργία νέου κόμματος, η οποία προαναγγέλλεται με έμμεσο τρόπο για την περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεθοδικά θα αποφύγει την πρόκληση εσωκομματικών τριγμών. Ως εκ τούτου ούτε θα διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε θα του ζητήσει εξηγήσεις. Η επιλογή του είναι να προσπαθήσει να απαξιώσει όσα προτείνει για να δείξει πως –κατά την γνώμη του- ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να επιστρέψει για να σώσει την χώρα. 

Με χαρά κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν το βράδυ πως «δεν βλέπουμε κάποια ανταπόκριση στην πρόταση Παπανδρέου» προεξοφλώντας ότι είναι μία παρέμβαση που έχει καεί χωρίς να έχει συγκινήσει καμία πολιτική δύναμη. «Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές» ήταν ιδιόχειρο σχόλιο του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του πρώην πρωθυπουργού. 

Όσο για την προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος, η Χαριλάου Τρικούπη θα κάνει την…πάπια έως ότου πειστεί ότι πράγματι ο Γ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει νέο κόμμα. Ακόμη και τώρα κρατούν ορισμένες επιφυλάξεις, αλλά προειδοποιούν πως εάν τελικώς ο πρώην πρόεδρος τολμήσει να φτιάξει νέο πολιτικό φορέα τότε θα καταγγελθεί για διασπαστική κίνηση εις βάρος του ΠΑΣΟΚ

Τα σενάρια είναι πολλά. Συνομιλητές του Παπανδρέου εξηγούν πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και ότι από την στιγμή που έγραψε την περίφημη επιστολή προς τον Βενιζέλο ζητώντας συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα περιμένει με σταυρωμένα χέρια. 

Είναι καθημερινή η προετοιμασία που γίνεται μέσα από το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» που αποτελεί και ουσιαστικά το στρατηγείο του πρώην πρωθυπουργού. 

Απλώς υπάρχουν οι πιο ένθερμοι που τον  προτρέπουν να προχωρήσει άμεσα και οι πιο «σώφρονες» όπως χαρακτηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ που τον συμβουλεύουν να περιμένει. 

Η ομιλία του στην Κοζάνη, την ερχόμενη Πέμπτη, μία ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο στη Βουλή ενδεχομένως να είναι πιο αποκαλυπτική. Προς το παρόν οι παπανδρεϊκοί προλειαίνουν το έδαφος.

Για παράδειγμα ο Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ συνέχισε ό,τι ξεκίνησε ο Παπανδρέου: «Θέλει συνεννόηση και πράξεις. Σήμερα, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα. Θα το κάνουμε; Είμαστε πολλοί που είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε κάθε προσωπικό συμφέρον για το γενικότερο καλό» είπε στην εκδήλωση «προοδευτική διακυβέρνηση και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».