«Η χώρα έχει ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης και σ’ αυτή τη διακυβέρνηση θα συμβάλλουμε από θέση αυτονομίας» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Συνεδρίου του κόμματος.

Σε σχόλιό του ο εκπροσώπος Τύπου του κόμματος, Χρήστος Μαχαίρας τονίζει: 

«Επειδή παρά τις επανειλημμένες διευκρινίσεις μας η σεναριολογία περί των μελλοντικών κινήσεων της ΔΗΜΑΡ επιμένει, επαναλαμβάνουμε:

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν μόλις δύο μήνες, αποφάσισε ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματός μας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Συνεπώς, την όποια εκλογική τακτική μας θα την προσδιορίσουμε όταν έρθει η ώρα από θέση αυτονομίας, δηλαδή ως αυτοτελής πολιτικός οργανισμός».

Και σημειώνει: «Αποφασίσαμε, επίσης, ότι θα καταψηφίσουμε κάθε πρόταση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και στις τρεις ψηφοφορίες, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη διαιώνιση πολιτικών που απογείωσαν την ανεργία, τραυμάτισαν την κοινωνική συνοχή και εγκλώβισαν την οικονομία στην ύφεση».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Έχει ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης. Και σ’ αυτή τη διακυβέρνηση θα συμβάλλουμε από θέση αυτονομίας».