Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το ονοματεπώνυμο του Τζακ Μα μπορεί να μη λέει πολλά στην Ελλάδα, όπως και της εταιρείας που ίδρυσε, της Alibaba Group Holding Ltd, όμως χάρη σε αυτήν, ο 50χρονος Κινέζος έγινε ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος σχολείου και μεταφραστής αγγλικών ίδρυσε το 1999 την εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων, που σήμερα ελέγχει πάνω από τρία τέταρτα της πίτας του λιανικού εμπορίου στην Κίνα. Ο ίδιος ξεπέρασε πλέον στο Bloomberg Billionaires Index τον Λι Κα Σινγκ που δραστηριοποιείται στο Χονγκ Κονγκ, διαθέτοντας περιουσία 28,6 δισ. δολαρίων, έναντι 28,3 δισ. αντίστοιχα.

Είναι ενδεικτικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της Alibaba, ύψους 259 δισ. δολαρίων την κάνει μεγαλύτερη ακόμα και από τις Amazon και eBay μαζί. Ο ίδιος έχει προβλέψει ότι η εταιρεία που ίδρυσε θα επιβιώσει για 102 χρόνια.

Δεν ξέρουμε αν θα διαρκέσει τόσο, το σίγουρο είναι ότι με τζίρο 4,7 δισ. το 2013 έχει ένα θαυμάσιο παρόν, που οφείλεται στη συνεχή προσπάθεια του ιδρυτή της.

Ο αυτοδημιούργητος Τζακ Μα

Ο Μα γεννήθηκε το 1964 στη Χανγκζού, μια πόλη 2,4 εκατ. κατοίκων κοντά στη Σανγκάη από γονείς καλλιτέχνες, που εξασφάλιζαν τα προς το ζην από την τέχνη του πινγκ ταν, ενός παραδοσιακού είδους τραγουδιού.

Ο Μα μπήκε με την τρίτη προσπάθεια στο πανεπιστήμιο της Χανγκζού όπου σπούδασε αγγλικά, ενώ σημειώνεται ότι δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά με τα μαθηματικά. Αποφοίτησε το 1988 και δίδασκε για χρόνια με μηνιαίες απολαβές... 12 δολαρίων

Η πρώτη του επαφή με το Διαδίκτυο ήταν το 1995 σε ένα σύντομο ταξίδι στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όπου αναζήτησε τη λέξη «μπύρα». Εκεί άρχισαν όλα.

Ο θαυμαστός κόσμος του Ίντερνετ γρήγορα τον κέρδισε, κάνοντας το πρώτο του βήμα με τη δημιουργία ενός διαδικτυακού καταλόγου, υπό τον τίτλο China Pages

Τέσσερα χρόνια αργότερα, μαζί με 17 φίλους του ίδρυσαν στο διαμέρισμά του στη Χανγκζού την Alibaba, επενδύοντας το ποσό των  60.000 δολαρίων, σε μια περίοδο που το ιντερνετικό εμπόριο ακουγόταν σαν ανέκδοτο στην αχανή Κίνα. «Ένιωθα σαν τυφλός πάνω στην πλάτη τυφλών τίγρεων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, αν και φάνηκε ότι όχι μόνο έβλεπε, αλλά και πολύ μπροστά.

Πλέον, η εταιρεία απασχολεί πάνω από 25.000 εργαζομένους. Το 2012 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αξία της υπολογίζεται μεταξύ 96,9-121 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα μικρόσωμος, με ύψος μόλις 1,52, αποδείχθηκε, όμως... γίγαντας στον επιχειρηματικό τομέα.