Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Το πεδίο των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της οικονομίας επιλέγουν τα κυβερνητικά στελέχη για να αντιπαρατεθούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλοδέχτηκαν την δυσαρέσκεια που κατεγράφη στην Κουμουνδούρου από τις δηλώσεις Βίτσα περί μη τήρησης της δίμηνης παράτασης του προγράμματος που αποφασίστηκε από το Eurogroup, αλλά και τις δηλώσεις Λαφαζάνη που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν και αποκωδικοποιούν όλες τις δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να εντοπίσουν τις διαφωνίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στην αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται ένας υπόγειος εμφύλιος πόλεμος με τον κ. Τσίπρα παρατηρητή και αδύναμο να παρέμβει.   

Η δήλωση του κ Βίτσα θα χρησιμοποιηθεί δεόντως από τα κυβερνητικά στελέχη για να καταδείξουν τη διαφωνία του γραμματέα με την «μετριοπαθή» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στην θέση ότι με τους εταίρους θα γίνει διαπραγμάτευση και όχι μονομερείς ενέργειες. Σε αυτήν  την θέση βρίσκονται και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς, που επιχείρησε μέσω δηλώσεών του να διαβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε κανενός είδους μονομερείς ενέργειες.

Αυτή η διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για τους βουλευτές της συμπολίτευσης και τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ενημερώσει τα στελέχη τους για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα επιμείνουν στην φράση «εμμονή» αναφερόμενοι στην επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγηθεί με κάθε κόστος η χώρα σε εκλογές γεγονός που, όπως θα υποστηρίξουν, θα οδηγήσει την χώρα ακόμη και σε κατάσταση Grexit.

Προνομιακό πεδίο για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για το ζήτημα της διευθέτησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι απόψεις που έχουν καταγραφεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες αποτελούν σημαντικό επιχείρημα από τους κυβερνητικούς βουλευτές για να δικαιολογήσουν τον φόβο και την άσχημη αντίδραση των αγορών, στην περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και της ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.