Αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περί «ακραίων πολιτικών δυνάμεων» και «γνώριμων προσώπων» με την Κουμουνδούρου να μην  εκφράζει, προς το παρόν, επίσημα τη δυσαρέσκειά της.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στο newpost ότι «δεν θα κάνουμε τη χάρη και να ασχοληθούμε με κανέναν άλλον εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και την πολιτική του που έφτασαν τη χώρα σε αυτο το σημείο». Στην Κουμουνδούρου εξάλλου, τονίζουν συνεχώς την ύπαρξη του κύματος εκβιασμού και του κλίματος αναταραχής, που έχει στόχο να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, κύκλοι της Κουμουνδούρου τόνισαν ότι εκλαμβάνουν τις δηλώσεις Γιουνκέρ ως έκφραση στήριξης στην κυβέρνηση και σημειώνουν ότι «είναι κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται».

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος με ερώτησή του ζητά από την Κομισσιόν να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ, σημειώνοντας ότι η στάση του έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα. Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την Κομισιόν να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης.

Την παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν ζήτησε, νωρίτερα, ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο Γιουνκέρ επεμβαίνει στα της Ελλάδας. Ως εκ της θέσης του οφείλει ουδετερότητα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η ΕΕ σέβεται τα μέλη της πρέπει να παραιτηθεί» και υπογραμμίζει επίσης: «Ο Γιούνκερ ελέγχεται για τα πεπραγμένα του στο Λουξεμβούργο. Τώρα κάνει τον έπαρχο Ελλάδας».

 

Β.Β.