Για παρερμηνεία της χθεσινής θέσης του Γιώργου Παπανδρέου κάνει λόγο ο στενός συνεργάτης του Γιώργος Ελενόπουλος.

Σε σχόλιο του για τη χθεσινή δήλωση – παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνει ότι «αρκετοί έκαναν πως δεν κατάλαβαν». Ο κ. Ελενόπουλος τονίζει πως πρόκειται για σκοπιμότητα για να «μπορούν «να την ερμηνεύουν όπως θέλουν και να της αποδίδουν όποιον χαρακτήρα και όποια σκοπιμότητα τους βολεύει».

Παράλληλα επισημαίνει ότι όλοι αυτοί «αντί να εκτίθενται, καλό θα ήταν να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό, γιατί δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου, αφενός μεν να υπερβούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι ηγεσίες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αδιέξοδες επιλογές τους, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκθέτουν τις θυσίες των Ελλήνων και τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Ελενόπουλος προχώρησε σε αυτό το σχόλιο αναφερόμενος στην ερμηνεία  περί πρότασης του κ. Παπανδρέου για σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό που εννοεί ο πρώην πρωθυπουργός είναι να βρουν τα κόμματα τρόπο να κυβερνηθεί η χώρα και να παραμεριστούν οι προσωπικές και κομματικές στρατηγικές.

Κατά τα άλλα, ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού επαναλαμβάνει τις θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν χθες:

«Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.

Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

  • Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
  • Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων της.
  • Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
  • Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
  • Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτης, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα.
  • Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα"».