Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιέργησε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές, καταλόγισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος  Βενιζέλος, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στην Καστοριά.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και είναι οργανωτικά έτοιμο γι’ αυτές. Αναφερόμενος στη στάση κάποιων βουλευτών στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι του θυμίζουν το αμερικάνικο ανέκδοτο με τις γαλοπούλες, που χαίρονται επειδή έρχονται τα Χριστούγεννα και θα τις σφάξουν, εννοώντας ότι δεν θα επανεκλεγούν αν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, που είπε ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για το Μνημόνιο Θα τις αναζητήσουμε, αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν τις ευθύνες αυτές τις έχει ο λαός.

Για την προεδρική εκλογή τόνισε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και υπάρχει η ευθύνη του κάθε κόμματος και του κάθε βουλευτή. «Υπάρχει ένα ανέκδοτο που λένε στην Αμερική με κάποιες γαλοπούλες που χαίρονται πριν τα Χριστούγεννα, προφανώς επειδή θα τις σφάξουν. Έχω πραγματικά μείνει έκπληκτος από τον ενθουσιασμό, όχι βουλευτών, κομμάτων που ξέρουν ότι κινδυνεύουν να μην υπάρχουν στην επόμενη Βουλή, που θέλουν εκλογές. Εκλογές. Με ποια στρατηγική συμμαχιών, με ποιο πρόγραμμα, ποια προοπτική, ποια κοινοβουλευτική ομάδα;»
 

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο ότι θα είναι ο εγγυητής της ενότητας του, αρκεί και άλλοι να κρατήσουν στάση ευθύνης. «Βρισκόμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο, με προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς νέο δάνειο, είμαστε έτοιμοι να απογειωθούμε και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαία θετικές, αν δεν έχουμε πολιτική αβεβαιότητα και το πεδίο θα είναι καθαρό μέχρι τις εκλογές τον Ιούνιο του 2016», είπε στην ομιλία του.

Προειδοποίησε ότι οι θυσίες πέντε ετών μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες και έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μιλάει για ασυνέχεια του κράτους και μονομερείς ενέργειες . «Οποιαδήποτε μαγκιά στην Ε.Ε. πληρώνεται με τρόπο καταλυτικό και άμεσο και ο ψευτοτσαμπουκάς στην Κομισιόν για θέματα της απολύτου αρμοδιότητας της, φέρνει άμεση και ζεστή την εκδίκηση της», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με γουνοποιούς. Χαρακτήρισε ως «το πιο επικίνδυνο ψέμα» το ερώτημα «τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε» και κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν τα θα είχε γίνει αν είχε επικρατήσει η ασύνταχτη χρεοκοπία.

Η χώρα έχει να επιλέξει ή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ή να ξαναπέσει στο Μνημόνιο, είπε και παρατήρησε ότι στήνεται μια «τραγικά ωμή» παραπλάνηση των πολιτών. Απευθύνθηκε, μάλιστα, στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν αυτόν τον «χαμένο παράδεισο» και τους προειδοποίησε ότι θα μετανιώσουν γιατί δεν θα τον βρουν. Πρόσθεσε πως αντί για τον «χαμένο παράδεισο» υπάρχει μια «πολύ κακή κόλαση».