current views are: 1

14 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:51

Προεδρική εκλογή: Οι τελευταίοι σχεδιασμοί του Μαξίμου για την πρώτη ψηφοφορία

Σε δύο σημεία επικεντρώνεται η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την Προεδρική εκλογή, τρεις μόλις μέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία. Το πρώτο είναι ο φόβος που υπάρχει στην κοινωνία και τον οποίο δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο, η προσέλκυση βουλευτών κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.

Δημοσίευση 06:51’
αρθρο-newpost

Σε δύο σημεία επικεντρώνεται η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την Προεδρική εκλογή, τρεις μόλις μέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία. Το πρώτο είναι ο φόβος που υπάρχει στην κοινωνία και τον οποίο δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο, η προσέλκυση βουλευτών κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Σε δύο σημεία επικεντρώνεται η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την Προεδρική εκλογή, τρεις μόλις μέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία. Το πρώτο είναι ο φόβος που υπάρχει στην κοινωνία και τον οποίο δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο, η προσέλκυση βουλευτών κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το διακύβευμα σε αυτή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι ένα. Τα διακυβεύματα, έλεγε, είναι πολλά. Εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι όποιες επιλογές γίνουν είναι της κοινωνίας και του ελληνικού λαού, αφού ότι γίνει αφορά τα συμφέροντά του, επεσήμανε η ίδια πηγή. 

Και αυτή τη στιγμή, συνέχιζε, ο ελληνικός λαός – οι πολίτες φαίνεται ότι δεν θέλουν η χώρα να συρθεί σε εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και να τιναχθεί στον αέρα όλη η επίπονη προσπάθεια που έχει γίνει, κάτι που μεταφέρεται έντονα πλέον από τον κόσμο προς τους βουλευτές σε όλη τη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος

Όλα τα δεδομένα, λένε στην κυβέρνηση -τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, ο πανικός στις αγορές, η ανησυχία στην κοινωνία- δείχνουν ένα πράγμα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμα του χάους και της αστάθειας.

Άλλωστε τη λεγόμενη «στρατηγική του φόβου» την καλλιεργεί, λένε τα κυβερνητικά  στελέχη, το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν δεν έχει πρόγραμμα – μόνοι τους μιλούν για επιστροφή στη δραχμή, όταν έρχεται σε σύγκρουση με τους εταίρους και αναφέρονται σε στάση πληρωμών στους τόκους του χρέους και όταν υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, δηλαδή καλούν τις αγορές να μη μας δανείζουν. «Ποιος καλλιεργεί τελικά το φόβο;» ρωτούν από την κυβέρνηση;

Αυτή είναι η αλήθεια, σημειώνουν και με βάση αυτή την αλήθεια καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, μια υποψηφιότητα που χαρακτηρίζεται από όλους εξαιρετική.

«Ψήφος κατά συνείδηση» είναι αυτό που ζητούν από τους βουλευτές στις επαφές που έχουν τα κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει μέγιστη πλειοψηφία στην Προεδρική εκλογή, για να διασφαλιστεί η μέγιστη συναίνεση και όχι να γίνει εργαλείο εκβιασμού πρόωρων εκλογών.

Το άνοιγμα σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ συνθλίβονται σε ένα ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε δημόσιο άνοιγμα προς τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Για να πείσουν τους βουλευτές των δύο σχηματισμών, τα κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Σαμαράς επικεντρώνονται στις δομικές ιδεολογικές διαφορές που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι το παιχνίδι το έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός που έκανε πρώτος το άνοιγμα αυτό μέσω της παρέμβασής του στη Real News δεν είναι τυχαίο, καθώς ο ίδιος παραμένει το σταθερό χαρτί της κυβέρνησης και προηγείται όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις στην εμπιστοσύνη του κόσμου.

Όλα αυτά όμως θα φανεί αν έχουν αποτέλεσμα, όχι στην πρώτη, αλλά μετά τη δεύτερη και κυρίως στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπως η συνάντηση ΤσίπραΚουβέλη η οποία προαναγγέλθηκε για πριν τα Χριστούγεννα, αν τελικά γίνει…


σχετικα αρθρα